Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrežje
  • 23.03.2017. 17:00

Mini ZOO vrt - oaza mira

Dragan Krstić iz sela Zabrežje ima jedan zanimljiv i lep hobi - životinje. Najbronija je ukrasna živina brakel, ali je ljubimica ipak kobila Zora.

Foto: Dragan Krstić
  • 1.715
  • 73
  • 0

Hobi je po definiciji aktivnost koja se obavlja zbog ličnog zadovoljstva, a ponekad vremenom postane i više od toga. Da je u svakom hobiju ljubav presudna, potvrđuje i domaćin Dragan Krstić iz sela Zabrežje. Njegov hobi i velika ljubav su životinje, a u dvorištu kod Krstića je danas mali zoološki vrt.

Ukrasna živina

"Od malena sam voleo životinje, uvek sam imao pse, a egzotične vrste ribica držao sam među prvima u Obrenovcu", započinje Dragan Krstić. Za akvarijum, ribice, i druge sitne životinje, možda ovo imanje i nije ono pravo, ali životinje koje Dragan sada gaji imaju sve potrebne uslove. U ovom zoo vrtu najbrojnija je živina - domaće ćurke kao i one ukrasnih rasa. Jedini problem bili su ledeni dani, i duga zima, koja im je stvarala probleme.

"Najgori neprijatelj svim odgajivačima bila je definitivno ova duga zima. Imali smo problema, kako sa ishranom, tako i sa vodom. Pre mesec dana polagao sam za saveznog sudiju za ukrasnu živinu, prvenstveno držim rasu brakel, njih držim u tri boje, međutim tokom zime morao sam da pomešam živinu, jer jaja nisu bila za priplod, kako bi živina preživela", ističe Dragan.

Učestvovanje na izložbama

Ovaj vredni odgajivač je već poznat, ne samo u obrenovačkom kraju, već i šire, jer se godinama takmiči sa svojim jatom na izložbama ukrasne živine.

"Izložbe još uvek nisu završene. U Pančevu, Požarevcu, Kostolcu, gde god su izložbe - učestvujem, i trudim se da što više naučim i dopinesem", kaže ovaj domaćin.

Dragan poseduje i golubove, i to srpske visoko letače, ali se sa njima ne takmiči. Gaji ih iz ljubavi, za sebe.

Srpski visoko letači

Kobila Zora - ljubimica

Na ovom imanju su i četiri psa koja su tu zajedno sa kokama, svinjama i ovcama. Drže i sjeničke ovce i mangulice. U svetu pernatih životinja i kopitara, ljubimica porodice Krstić, komšiluka i svih posetilaca je i kobila Zora.

"Kobila ima osamnaest godina, očekujemo da će dobiti prinovu u aprilu, što nas veoma raduje. Svi moji prijatelji, poznavaoci konja, kažu da je grlo veoma kvalitetno. Ona potiče od naših domaćih, starih konja, nije rasna, ali u našem domaćinstvu se u principu mogu i pronaći tradicionalnije domaće životinje", kaže Krstić.

Mnogo truda, veliki planovi

Da bi životinje uvek bile nahranjene i napojene, potrebno je mnogo truda, kao i svakodnevna briga i nega. Dragan hranu za životinje uglavnom kupuje, ali je ponekada napravi i sam, a u tome mu pomažu i komšije ratari. Pšenica i ječam za živinu uglavnom su dostupni.

Najveći deo posla ovaj domaćin obavlja sam, a svaki dan mu je maskimalno ispunjen. Tvrdi da mu nije teško. S obzirom na to da je penzioner, Dragan ima ambiciozne planove za svoj zoo vrt:

"Imam velike planove, želeo bih da na svom olašam sebi posao, ali i da životinje budu slobodne kako bi živele u što prirodnijim uslovima".

U svojoj oazi mira, Dragan uživa. Priznaje da je ljubav u svemu tome primarna, ali i da je najsrećniji kada se okupi porodica, kada mu dođe petoro unučadi, i kada se sa njima provoza fijakerom.

Foto: Dragan Krstić


Tagovi

Ukrasna živina Mini zoo vrt Selo Zabrežje Ćurke Kokoške Mangulice Ovce Golubovi Konji


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.