Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekspoze, novi ministar i paori
  • 11.08.2016. 14:00

Ministar treba da sasluša paora

U razgovoru sa jednim od lidera mnogobrojnih paorskih protesta u poslednjih deceniju i po, Miroslavom Ivkovićem Bajom iz Novog Žednika, saznajemo zašto bi novi ministar poljoprirvede morao da sluša seljake i šta bi trebalo da se uradi da oni više ne budu građani drugog reda.

  • 1.794
  • 419
  • 0

Gotovo da u poslednjih deceniju i po nije bilo važnijeg protesta poljoprivrednika u kojem nije učestvovao Miroslav Ivković Baja.

Znao je Baja na njivi da postigne vrhunske prinose ali i da se na putevima sa kolegama bori za fer cenu ratarskih proizvoda. Budućnost vidi u poljoprivredi (kao i prošlost svoje porodice) pa i ne čudi da su mu sinovi doktoranti na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Vučićev ekspoze nije slušao, već kako šeretski kaže "drugi su mu prepričali". U razgovoro smo zabeležili i nekoliko "smernica" za novog ministra poljoprivrede.

Ministar mora da zastupa interese poljoprivrednika

Bivši gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović kandidat je za Ministra poljoprivrede. Ako bi bili u prilici šta bi ste mu poručili?
Novi ministar bi trebalo da se izjasni ko su nosioci razvoja srpske poljioprivrede. Da li su to registrovana porodična gazdinstva ili su to kompanije? Drugo, trebalo bi da se definiše ko je poljoprivredni proizvođač jer mi to i danas ne znamo. Kod nas svako može da bude poljoprivrednik. Ministar mora da zastupa interese poljoprivrednika i da bude spreman da sasluša njihove predloge, savete i sugestije. Naravno, uz struku i nauku.

Problem poljoprivrednog zemljišta najistaknutiji

Koji je, prema vama, najakutniji problem agrara u Srbiji?
Problem poljoprivrednog zemljišta. Slušamo o investicijama. Ne znamo ko će imati pravo na državno zemljište. O kom obimu investicija se radi? Šta su srednja gazdinstva i na osnovu čega ćete ih definisati? Broja hektara, stabala, prometa? Puno je nepoznanica. Dalje, svi imaju prednost pri zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta pre nas seljaka. Mnoge ustanove ga dobijaju besplatno. A mi ga plaćamo. Kod nas zakup izlazi na 470 evra po hektaru što je za 100 evra skuplje nego u Nemačkoj. Ni sam ne znam kako uspevamo da održimo biljnu proizvodnju kada nemamo subvencije. Na istom tržištu smo sa EU kolegama koje po hektaru imaju subvencije 300-500 evra, za razliku od nas koji imamo 4.000 dinara. Novi ministar bi trebalo da nam pojasni otkup ratarskih proizvoda na dnevnim berzanskim cenama koji se najavljuje.

Često ističete da se u javnosti ne bi treblo iznositi podatak da je prosečan prinos pšenice 4 ili 5 tona po hektaru. Zašto?
To vređa ozbiljne poljoprivredne proizvođače. Mi znamo da su ozbiljni poljoprivredni proizvođači imali iznad 8 tona po hektaru. To je uvreda za svakog ko ozbiljno radi. Zbog toga moramo definisati ko je poljoprivrednik. Ne može biti neko ko to radi amaterski. Dođe s posla uradi zemlju amaterski, tek da bi bilo urađeno, tek da ne raste korov. Ne radi zaštitu, ni analizu zemljišta. I zamislite kada neko na zapadu kaže: "Mi imamo prosečan prinos pšenice od 8 tona po hektaru a u Srbiji je to 4 tone". Mi imamo poljoprivrednike koji imaju 12 tona pšenice po hektaru. Sa njima bi trebalo da priča ministar.

Da li ministri mogu da se izbore za veći agrarni dinar?

Kako komentarišete činjenicu da u kreiranju budžeta pa u okviru njega i agrarnog budžeta kod nas gotovo da i ne učestvuju ministri poljoprivrede već im se samo saopšti koliki će deo kolača biti njihov. Da li oni ne mogu ili ne žele da se izbore za veći agrarni dinar?
To su nasleđeni problemi. Nikada poljoprivrednici ni poljoprivreda nisu priznavani u ovoj zemlji kao ravnopravni delovi društva. Da ne spominjem industrijalizaciju i kolektivizaciju. Na seljaka se uvek gledalo sa podozrenjem. Država bi trebalo da prihvati poljoprivrednike kao ravnopravne članove društva. Da se ne vraćamo na onu priču da su poljoprivrednici oduvek bili obeleženi. Oni su jedini imali zelenu zdravstvenu knjižicu, za razliku od podobnih članova društva koji su imali crvene. I danas je slična situacija. Imate šifru u zdravstvenoj knjižici. Doktor ili medicinska sestra konstatuju "vi ste poljoprivrednik"? ! Zašto je to bitno kada ja dođem kod lekara?

Komunisti su u vreme interventnog otkupa paorima čupali brkove. Vi ste poznati po njima. Da li se plašite za njihovu sudbinu?
Danas to rade suptilnije. Nisu potrebne te nasilne metode. Ali ipak rade.


Tagovi

Miroslav Ivković Baja Branislav Nedimović Ministar Novi Žednik


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."