Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čišćenje Drine i Lima
  • 13.10.2019. 18:00

Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore organizuje čišćenje Drine

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore pokrenulo je akciju čišćenja vodotoka sliva Drine. Cilj je da se reke očiste od otpada i da se podigne ekološka svest građana, kao i da se sačuva životna sredina od ugrožavanja otpadom.

Foto: PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
  • 70
  • 3
  • 0

Pored čišćenja reke Drine, organizovano je čišćenje reka Rudnice i Tare. Akcija je sprovedena u Mojkovcu. Osim toga, radilo se i na sređivanju okolnog prostora. Čišćenje ovih reka organizovalo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Opštine Mojkovac i Komunalno preduzeće Gradac.

Akcija je inicijativa Ministarstva poljoprivrede i korisnika Programa malih grantova

Na ideju organizovanja čišćenja ovih reka došlo je Ministarstvo poljoprivrede. U donošenju odluke učestvovale su i lokalne samouprave u oblastima u kojima ove reke protiču, kao i korisnici Programa malih grantova.

"Inicijativu čišćenja i uređenja vodotoka sliva reke Drine u Crnoj Gori, Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je u saradnji sa lokalnim samoupravama na odručju ovog sliva i korisnicima Programa malih grantova," navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne gore.

Ova akcija sprovedena je kroz Regionalni projekat "Upravljanje slivom reke Drine na Zapadnom Balkanu", saopštavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

"Inicijativa je podržana kroz drugi javni poziv Ministarstva za Program malih grantova u okviru Regionalnog projekta Upravljanje slivom reke Drine na Zapadnom Balkanu. Program malih grantova je aktivnost za koju je ukupno opredeljeno 200.000 evra, za unapređenje lokalnih zajednica i ekološki razvoj," navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rudnica najveći zagađivač Tare

Na zagađenost Tare utiče nekoliko važnih faktora. Jedan od ključnih je upravo taj što Rudnica, kao jedna od najvećih pritoka Tare, ujedno i najviše zagađenja donosi ovoj reci. Veliki uticaj na razvoj zagađenosti i ugrožavanje Tare ima i otpad koji se odlaže na obalama Rudnice.

"Reka Rudnica jedna je od najvećih pritoka Tare. Protiče kroz basen napuštenog rudnika olova i cinka, te stoga predstavlja jedan od zagađivača Tare. Osim toga, na obalama Rudnice, gde se nalazi i istoimeno prigradsko naselje, na samo kilometar udaljenosti od centra Mojkovca, prisutna je bila velika količina otpada," saopšteno je u Ministarstvu poljopriverde.

Ovo Ministarstvo nastaviće da sprovodi akciju čišćenja reka kako bi smanjilo zagađenost otpadom i drugim materijalima štetnim po životnu sredinu. Akcija "Sačuvajmo reke, ne bacajmo otpad" ponavlja se u toku ovog vikenda u Bijelom Polju. U planu je da se očisti reka Lim. U tome će učestvovati korisnici Programa malih grantova sa tog područja, prenose Večernje novosti.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Čišćenje reka Drina Lim Rudnica Tara Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)