Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 12.12.2019. 13:00

Ministarstvo poljoprivrede: Uz novi zakon do efikasnije komasacije

Ministarstvo poljoprivrede je formiralo radnu grupu čiji će zadatak biti da izradi novi zakon za efikasniju komasaciju.

Foto: Bigstockphoto/Allexxandar
  • 499
  • 21
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede formiralo je radnu grupu zaduženu za izradu novog zakona, a cilj je da ovaj proces bude efikasniji. Odnosno kako je rečeno jedna od ideja je da se komasacija centralizuje i sprovodi preko Ministarstva poljoprivrede.

Tokom poslednje decenije pokušano je da se od rasparčanih njiva formiraju veći posedi na 125.000 hektara u Srbiji.

Novine su da će se zapravo koncept oslanjati na razvoj digitalizacije u državnoj upravi. Biće korišćeni podaci iz svih raspoloživih izvora. U Ministarstvu ističu da je trenutno najveći izazov nedostatak stručnog kadra koji sprovodi ovaj postupak.

Jedinstven geografsko-informacioni sistem

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da će komasacije biti planirane sa jednog mesta i unapred će se planirati sredstva neophodna za njeno sprovođenje na jedan novi sinhronizovani način. U toj ustanovi kažu da je način finansiranja i nedostatak novca u budžetima lokalnih samouprava jedan od osnovnih problema koji onemogućavaju ili otežavaju njeno sprovođenje. Ideja je da se oforme specijalizovane komisije za sprovođenje samog postupka komasacije sa stalno zaposlenima koji će imati posebne kvalifikacije, znanja i iskustva za vođenje ovog složenog procesa, prenose Večernje novosti. 

U radnoj grupi je i Republički geodetski zavod. Biće ustanovljen jedinstven geografsko-informacioni sistem, koji će povezati Ministarstvo poljoprivrede i Republički geodetski zavod i koji će biti posebno formiran da podrži i olakša planiranje i sprovođenje komasacije.

U Ministarstvu ističu da novi zakon treba da omogući efikasnije korišćenje poljoprivrednog zemljišta, poveća zemljište za proizvodnju hrane, unapredi upravljanje njime, uredi imovinsko-pravne odnose.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Komasacija Poljoprivredno zemljište Geografsko-informacioni sistem Ministarstvo poljoprivrede


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.