• Zaštita sela
  • 23.01.2021. 18:00
  • Francuska

"Miris" balege i kukurikanje petla u Francuskoj prirodna baština

Francuska je zakonom zaštitila "čulno nasleđe" svoga sela. Kako je do ovoga došlo?

Foto: Depositphotos/Markeliz
  • 323
  • 16
  • 0

Kukurikanje petla, "miris" balege, zvuk traktora, crkveno zvono - samo su neki od živopisnih zvukova i mirisa sela koje je Francuska ovih dana zaštitila kao prirodnu baštinu, piše france24.com.

Oni koji su na ove pojave naviknuti od malena, teško se prilagođavaju gradskom okruženju, ali još je češće obrnuto. 

Podsetimo samo na petla Morisa i njegovo kukurikanje koje je smetalo "vikendašima" u jednom selu na zapadu Francuske. Ovi su, inače stanovnici grada, mislili kako će vikende provoditi u miru i tišini, a kad ono, umesto buke automobila budio ih je malo glasniji petao. 

Čak su tužili vlasnicu petla, završili na sudu, a nakon svega je pokrenuta i internet peticija kako bi spasili ni krivu ni dužnu životinju. Sud je tada odbio tužbu, a ovih dana ta zemlja je donela odluku da će "čulno nasleđe" francuskog sela biti zakonom zaštićeno od pokušaja da "pridošlice" koji traže mir i tišinu pokušaju ugušiti svakodnevne aspekte ruralnog života. 

Osim ovoga slučaja, zabeležen je i jedan u 2019., a glavni akteri bile su brbljave patke i guske. 

"Život na selu podrazumeva prihvatanje popratnih pojava", rekao je zastupnicima Žoel Žiru, vladin ministar zadužen za ruralni život. 

Tako će pojave od gakanja gusaka do prevoženja stajnjaka kroz selo biti zaštićene i delom prirodne baštine, a u sklopu njihovog zakona o životnoj sredini. 


Tagovi

Zaštita sela Prirodna baština Čulno nasleđe Francuska Moris Selo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB