Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 04.11.2022. 14:30

Mirno na tržištu pšenice i soje, kukuruz - 35,3 dinara po kilogramu

Početak nedelje na tržištu kukuruza doneo je veću aktivnost i ponudu, međutim, od sredine nedelje dolazi do smirivanja tržišta.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 516
  • 117
  • 0

I dok su na stranim tržištima cene žitarica oscilirale zbog povlačenja Rusije iz dogovora o koridoru hrane, sredinom nedelje vraćanjem Rusije sporazumu o ukrajinskom žitu dovodi do osetnog pada cena na stranim berzama. Na svetskim tržištima i dalje su glavni pokretači, pored geopolitičke situacije, vremenske prilike. Na domaćem tržištu, ove nedelje beleži se manji obim trgovanja u odnosu na prethodni period. Ukupno je prometovano 4.145 tona robe, čija finansijska vrednost je dostigla 193.242.250,00 dinara.

Početak nedelje na tržištu kukuruza doneo je veću aktivnost i ponudu. Međutim, od sredine nedelje dolazi do smirivanja tržišta i do silaznog cenovnog trenda. Veštački sušenim kukuruzom se trgovalo od 35,10 do 36,00 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od analize na aflatoksin.

Kukuruz "pao" za 0,39 odsto

I dalje je prisutna veća ponuda kukuruza sa povišenom vlagom do 16 odsto, kojim se trgovalo po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, beleži se pad cene od 0,39 odsto. Ponder cena iznosi 35,35 din/kg bez PDV-a (38,88 din/kg sa PDV-om).

Manja aktivnost primetna je na tržištu pšenice. Kao i prethodne nedelje, na početku se beležila veća tražnja u odnosu na ponudu, da bi do kraja nedelje interesovanje kupaca jenjavalo. Najviše upita bilo je za pšenicu sa minimum 11,5-12 odsto proteina. Ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 39,50 do 40,00 din/kg bez PDV-a.

Pšenica i soja izostale iz trgovanja

Krajem nedelje, pšenica izostaje iz trgovanja na Produktnoj berzi. Ponder cena iznosi 39,88 din/kg bez PDV-a (43,87 din/kg sa PDV-om), što je pad od 1,01 odsto u odnosu na nedelju dana ranije.

Na tržištu soje, prisutna je veća ponuda starog roda, koja je dovela do realizacije ugovora u cenovnom rasponu od 80,00 do 80,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Interesovanje kupaca bilo je veoma malo tokom cele nedelje, da bi krajem nedelje došlo do potpunog povlačenja. Novi rod soje izostaje iz trgovanja, a ponude su bile na nižem cenovnom nivou, od 76,00 do 77,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta.

Od ostalih roba, trgovalo se stočnim ječmom po ceni od 34,60 din/kg bez PDV-a. Ugovor za suncokret zaključen je po ceni od 67,50 din/kg bez PDV-a, na paritetu franko utovareno, dok je na paritetu luke ugovor zaključen po 68,00 din/kg bez PDV-a. Ugovor za NPK, 16:16:16, franko isporučeno kupcu, zaključen je na 97,19 din/kg bez PDV-a.

Berza 31.10 - 4.11.

Rast cena se beleži u Čikagu, početkom nedelje. zbog novonastale geopolitičke situacije, da bi nastavak izvoza iz Ukrajine doveo do oštrog pada cena. Rejting useva pšenice je na najnižem nivou od 1987. godine, sa samo 28 odsto ocenjenih dobro do odlično. Cena soje nastavila je sa rastom usled povećane kineske tražnje i napete situacije u Brazilu, gde štrajkovi vode ka kašnjenju logistike. Vremenske prilike za sada ostaju povoljne za žetvu početkom sledeće godine, sa proizvodnjom procenjenom na rekordnih više od 150 miliona tona. Procenjuje se i proizvodnja kukuruza na 125 miliona tona. U SAD je skinuto 88 odsto soje i 76 odsto kukuruza.

Cene na Evronekstu su rasle od početka nedelje, usled neizvesnosti situacije u Crnom moru. U Francuskoj jesenji poljski radovi nastavljaju stabilnim tempom i uskoro bi trebali biti završeni.

U Ukrajini će žetva 2023. biti još manja

U Ukrajini, do 1. novembra zasejano je 3,5 miliona hektara ozimom pšenicom, u odnosu na prošlogodišnjih 6,1 milion hektara. To sugeriše da će žetva 2023. biti još manja. U severoistočnim delovima Kine berba kukuruza je pogođena obimnim kišama. Ova regija proizvodi 45 odsto kineskog kukuruza, a pogođena je jakim kišama tokom leta, što je smanjilo rod za oko 30-50 odsto.


Tagovi

Cena kukuruza Cena soje Cena pšenice Cena suncokreta Cena žitarica Cena stočnog ječma NPK


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: [email protected] web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U Banatskom selu Taraš, u kojem godišnje tridesetak parova belih roda nađe dom, već jedanaest godina uzastopno prvi u selo stiže Prvoje, a ove godine stigao je najranije od kada se prati njihovo kretanje. "Inače smo i očekivali da će doći r... Više [+]