Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodari
  • 18.12.2018. 16:15

Miševi i pacovi noćna su mora svakog domaćinstva - na šta paziti?

Borba sa miševima i pacovima zahteva strpljenje i stalni rad, koji se obavlja tokom cele godine. Tokom zime se zbog niskih teperatura i nedostatka hrane povlače u kuće i druge objekte, gde imaju idealne uslove za prezimljavanje.

Foto: Pixabay/domeckopol
  • 21.304
  • 128
  • 0

Svako ko ima kuću ili vikendicu, susreo se sa miševima i pacovima. Borba sa njima zahteva strpljenje i stalni rad, koji se obavlja tokom cele godine. Ukoliko je u pitanju kuća, nešto je lakše, jer ste stalno prisutni i možete se posvetiti toj aktivnosti. U vikendicama je naše delovanje kampanjsko. S druge strane, kuće su stalni izvor hrane i toplog skloništa.

I miševi i pacovi su odlični penjači, čak i po fasadama objekata. Iz tog razloga sve što stavite blizu kuće, garaže, šupe ili vikendice poslužiće im da se dokopaju unutrašnjosti objekta.

Tokom cele godine uklanjajte smeće oko kuće i sa imanja. Kante sa smećem bi trebalo da budu poklopljene. Ukoliko kompostirate organski otpad, obratite pažnju na kompostnu gomilu i redovno je prevrćite, kako se ne bi naselili miševi. Opale plodove voćaka sakupite, ne ostavljajte ih na zemlji, jer će privući još više miševa i pacova.

Narodna sredstva u borbi protiv glodara

U blizini kuća sadite biljke koje svojim mirisom teraju glodare: zovu, pelin. Takođe, ne sviđa im se ni miris amonijaka, korišćenih filtera za prečišćavanje sagorevanja goriva.

Mačke su velika pomoć u regulisanju populacije glodara, ali u domaćinstvima koja koriste hemijska sredstva protiv miševa i pacova veliki broj mačaka strada od ovih sredstava. Nakon što mačka pojede otrovanog miša, veoma brzo će uginuti.

Pepeo iz domaćinstva je još jedno sredstvo koje se koristi kao repelent. Prosipanjem pepela po mestima koja nisu lako dostupna, on će iritirati glodare i oni će otići na neko drugo mesto.

Stari recept je da se pomešaju brašno i gips ili cement u odnosu 1:1. Ova smesa se postavlja na podlogu u prostoriji. U blizini se postavi plića posuda sa vodom. Posle ovog obroka miš ili pacov će biti veoma žedan i nakon što popije vodu, ugine.

Upotreba lepila - jednostavno i efikasno

Lepilo za glodare je jedno popularno sredstvo. Odlikuje ga jednostavnost upotrebe i duga lepljivost. Miševi i pacovi, kada dođu u kontakt sa lepilom, ne mogu se odvojiti od mase lepila i podloge i teško im je da pobegnu da se sakriju.

Lepilo ne sadrži otrovne supstance i sigurno je za upotrebu u domaćinstvima sa decom i kućnim ljubimcima. Da bi zaštitili kućne ljubimce da se ne ulepe lepilom, za postavljanje mamaca koriste se podloge sa krovićem ili možemo iskoristiti kutije ambalaže koje položimo širom stranom. Unutrašnjost kutije, donju stranu namažemo lepilom, a u slobodan srednji deo postavimo mamac. Lepilo nema miris koji izaziva alergije kod ljudi, a danas postoje lepila sa određenim mirisom koji privlače glodare.

Primena je jednostavna. Dovoljno je uzeti komad kartona i lepilom napisati deblji krug. U središtu kruga ne treba biti lepilo već čista površina, na koju stavljamo nešto od hrane koja će svojim mirisom privući glodare. Od hrane najčešće se koriste: komadići ili kosti pržene ribe, sir, slanina, umašćeni komadići hleba, pšenica. Kod izbora hrane bi trebalo obratiti pažnju na to šta se od hrane nalazi u objektu ili prostoriji. U objektima gde se skladišti pšenica, kao mamac hranu koristićemo sir, ostatke ribe, slaninu. Izbegavati korišćenje žitarica, jer neće imati efekta. Tamo gde je sir, ne koristiti sir kao mamac.

Glodari: Od njive do pčelinjaka

Postoje i gotove zamke sa lepilom, koje imaju mirisne dodatke koji privlače glodare. Pre postavljanja skida se folija.

Kod izbora lepila za glodare obratiti pažnju da lepilo nije suviše vodenasto. Ovakva lepila nisu efikasna, jer se za njih ne lepe ni najsitniji glodari. Nedostatak suviše gustih lepila je što se teško istiskuju iz tube. Jednostavnim testom možete, ne otvarajući tubu, odrediti kakvo je lepilo. Ako je lepilo u tubi suviše čvrsto, pritiskom ćete teško napraviti deformaciju ili ulegnuće na tubi. Kod suviše retkih lepila tuba se ne vraća u prvobitni oblik pre pritiskanja.

Ukoliko deca ili kućni ljubimci dođu u kontakt sa lepilom, veoma teško ćete ih oprati.


Tagovi

Glodari MIševi Pacovi Zamke Lepilo


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.