Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje štetočina
  • 14.05.2022. 18:00

Miševi i pacovi u domaćinstvu - kako ih suzbiti?

Miševi i pacovi se veoma brzo razmnožavaju, a prenose razne bolesti. Teško ih je suzbiti pa treba kombinovati sva raspoloživa sredstva.

Foto: Depositphoto/Bubbers
  • 1.174
  • 69
  • 0

Miševi i pacovi su ozbiljne štetočine koje nanose direktne i indirektne štete. Predstavljaju veliki problem u seoskim domaćinstvima i farmama. Veliki deo letine jedu, prljaju svojim urinom i izmetom.

Još veća je opasnost od prenošenja raznih oboljenja. Odgovorni su za širenje: bruceloze, salmoneloze, raznih parazita, besnila, ptičjeg gripa. Na meti im je sve što može poslužiti za hranu: od žitarica, uskladištenog povrća, mesnih prerađevina do semena. Kontaminiraju prostor i namirnice putem urina, fecesa, pljuvačke, leševa, dlake.

Veliki su proždrljivci, a odlikuju se brzim razmnožavanjem. Ženka pacova godišnje ima do devet legala, a u jednom može imati do 13 mladih. Jedan pacov u toku godine pojede najmanje 11kg razne hrane. Kada to znamo, lako je zaključiti da štete mogu biti ogromne.

Domaći kućni miš može da ima do deset legala godišnje i prosečno od šest do osam mladunaca. Poljski miš ima do šest legala, a ženka u proseku ima od pet do sedam mladunaca.

Brzo se množe (Foto: Depositphoto/tog)

Šteta može biti i na samim objektima, jer izgrizaju izolacioni materijal, električne instalacije. Često zbog njih dolazi do pojave kratkog spoja i požara. Plaše životinje na farmi, a pacovi ih znaju napadati i gristi. To doprinosi pojavi uznemirenosti stoke i živine te padu produktivnosti.

Mere suzbijanja glodara

Prvi korak u suzbijanju je održavanje higijene imanja, objekata, skladišta, ograničavanje dostupnosti hrane.

U pomoć možemo pozvati životinje i biljke. Od životinja najbolje su mačke, psi (male rase - terijeri, jazavčari i slično), ali i sove koje će se smestiti na obližnjim stablima. Kako bi imali uspeha u suzbijanju štetočina potrebno je koristiti različite metode. Jedna mačka ili pas mogu malo učiniti na smanjenju populacije. Više mačaka u dvorištu i štali će rado pomoći u lovu na ove štetočine. U tom slučaju nemojte koristiti otrove kako ne biste otrovali svoje pomagačice. 

Kombinujte ih sa zvučnim repelentima koji emituju ultrazvučne zvukove koji teraju glodare.

Od biljaka najbolji repelenti su zova (posebno crna zova) i pasji zub. Zove imaju jak miris koji iritira glodare. Tamo gde one rastu, nema ni ovih štetočina. I ostale zove deluju, ali imaju blaži miris. Kada otkrijete njihovu rupu, u nju treba nagurati listove, jer će ju zbog jakog mirisa napustiti. Miris pasjeg zuba ne mogu podneti, posebno miševi. Suve biljke se povežu u rukoveti i okače u objektu. Sveži listovi ili suvi opareni vodom se stavljaju u rupe. Zasađen u bašti tera ove štetočine.

Miševi i pacovi noćna su mora svakog domaćinstva - na šta paziti?

Bez obzira za koju meru suzbijanja se odlučimo, moramo znati da se glodari veoma brzo privikavaju na novu situaciju ili otrove.

Mačke su odlični lovci (Foto: MartinaOsmy)

Oprezno s otrovom! 

Najčešće se suzbijanje obavlja pomoću zatrovanih mamaca, ali ni ova metoda nije uvek efikasna. Mamci da bi bili delotvorni moraju biti sveži. Kada radimo na ovakvoj vrsti suzbijanja, moramo imati rukavice. Oni će izbegavati sve što ima ljudski miris. Zatrovani mamci će slabije delovati ako se miševi hrane namirnicama bogatim kalijumom (kupus). Kod upotrebe hemijskih otrova supstancu treba menjati, jer pokazuju visok stepen prilagođavanja i otpornosti. Treba znati da pacovi brzo razvijaju imunitet na njih i brzo se množe. Taman kada pomislite da ste ih uspeli otrovati pojaviće se nova generacija sa jačim imunitetom.

Uz već spomenute zvučne repelente, možemo koristiti mišolovke, lepak i slična pomagala. Razne zamke su stare proverene metode, ali imaju mane. Glodari se na njih naviknu, neće uništiti veliki broj jedinki, a i mamac uvek mora biti svež. Postoje dve grupe: one gde se životinje ubijaju i one gde se ne ubijaju i njih morate da praznite.

Najpopularnija efikasna metoda je mamac od brašna i gipsa koji izaziva probavne smetnje i uginuće.


Tagovi

Glodari Suzbijanje glodara Pacovi Miševi Zatrovani mamci


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li su izvesni novi protesti poljoprivrednika?

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije poslala su redakciji Agrokluba saopštenje u kojem podsećaju da još uvek nisu ispunjeni svi zahtevi sa sastanka iz Kisača iz n...

Više [+]