Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 09.12.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Salaš Noćajski

Mladi na selu kao svoji na svome

Tihomir Tufegdžić iz Salaša Noćajskog za svoje selo kaže da je najlepše, a posao kojim se bavi ne bi menjao ni za šta - namirivanje stoke, kombajniranje, sejanje, popravka mehanizacije...Ako je umoran ne odlazi na njivu, jer, kaže, svoj je na svome pa može kako hoće.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 410
  • 69
  • 0

Da je život na selu prihvatljiv konstantno potvrđuju mladi ljudi koji su ostali na svojim imanjima i odlučili da se bave poljoprivredom. Za njih nema prepreka u onome čime se bave. Proizvodnja je modernizovana, a sami poljoprivrednici su postali i dobri menadžeri da bi prodali ono što proizvedu. Jedan od takvih je i dvadesetogodišnji Tihomir Tufegdžić iz Salaša Noćajskog u Sremu koji se pored ratarstva bavi i stočarstvom.

Za Tufegdžića nema posla u poljoprivredi koji ne zna. Kaže da život na selu ne bi menjao ni za šta iako mu je svaki dan skoro isti. U jeku poljoprivrednih radova sve je isprogramirano od ustajanja u zoru da ponovnog odlaska na počinak.

"Ustajem u ranu zoru i od tog trenutka sve je kao na traci. Ako moram na njivu prvo se mora namiriti stoka, ako to roditelji ne urade. Dakle prvo se namiri stoka, onda se priprema mehanizacija pa na njivu. Nekada idem samo traktorom ako nemam nekog posla kao što je oranje, drljanje ili sejanje. Obilazim svoje njive i mogu vam reći da ovakav život ne bih menjao ni za šta", kaže mladi sremski poljoprivrednik.

Tovljenici jer je ciklus proizvodnje kraći, a brže se naplati

Tufegdžići obrađuju oko 80 hektara zemlje - 45 je u njihovom vlasništvu, a ostalo u zakupu. Proizvode sve ratarske biljne vrste, a stočarstvo je obavezno. Godišnje utove oko 150 bikova, a od skora se bave i uzgojem tovljenika. Kažu lakše je od govedarstva, a i isplativije. Sve to postižu jer je najmlađi, Tihomir, rešen da uspe, a u selu slovi i za najmlađeg kombajnera.

Godišnje utove oko 150 bikova

"Da, ja sam najmlađi kombajner u selu i volim to. Volim da skidam i pšenicu i kukuruz i soju. Naučio sam to i nije mi teško, kao što mi nije teško ni da se bavim stočarstvo. Stoka traži dosta nege, posla, a bogme i ulaganja. Prvo smo se bavili samo govedarstvom, ali smo onda odlučili i da tovimo svinje, jer je ciklus kraći. Tovljenici stignu pre za prodaju i brže dobijemo novac. Samo da i cene budu dobre, mada nas nakupci uvek ucenjuju pa je tu teško izvući najbolju cenu."

Na selu uvek ima šta da se radi - ko hoće

Tihomir održava mehanizaciju i obavlja sve ostale poslove, a za seoski život kaže da svakako ima svojih prednosti. Ako je umoran ne odlazi na njivu, radi nešto po dvorištu, jer "svoj je na svome pa može kako hoće".

"Niko me neće otpustiti sa posla ako ne odem na njivu. Čak ni onda ne sedim ceo dan, u dvorištu uvek ima nekog posla, ustvari na selu uvek ima šta da se radi, samo ako hoćeš. Ima se šta raditi i oko mehanizacije, ovo ispravi, ono popravi jer sve mora biti ispravno posebno kada se rade neki veći poslovi", kaže Tufegdžić iz Salaša Noćajskog.

Tihomir Tufegdžić - svoj na svome

I pored svega toga naš sagovornik nađe vremena i za druženje sa prijateljima, izlaske i seoske divane u kojima sazna koliko ko ima prinosa žita, kukuruza, soje, koliko ima tovljenika, a to u selu mora da se zna, jer niko nikome nije konkurencija.


Tagovi

Mladi poljoprivrednici Tihomir Tufegdžić Tov bikova Tovljenici Mehanizacija Mladi na selu


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta