Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička poljoprivredna politika
  • 30.11.2017. 20:15

Mladi poljoprivrednici i ZPP

Istraživanje je pokazalo da se poljoprivrednici početnici susreću sa problemom ograničenog pristupa zemljištu, pri čemu postojeće subvencije ne rešavaju taj problem.

Foto: Tom Wang / Bigstock
  • 243
  • 11
  • 0

Cilj istraživanja "Mladi poljoprivrednici - implementiranje politika nakon reforme ZPP-a 2013." bila je analiza primene mera Zajedničke poljoprivredne politike nakon reforme 2013. godine namenjenih mladim poljoprivrednicima. Razmatran je i rezultat sprovođenja tih mera u odnosu na prepreke i mogućnosti za poljoprivrednike početnike, kao i mogući instrumenti, koji bi im olakšali početak bavljenja poljoprivredom.

Ograničen pristup zemljištu

Istraživanje je sprovedeno analizom podatka dobijenih u fokus grupama u sedam država članica, a bilo je usmereno na pitanja restrukturiranja problema u poljoprivredi, prenošenje vlasništva nad poljoprivrednim gazdinstvom, starenje poljoprivrednika, razlikovanju mladih poljoprivrednika od poljoprivrednika početnika i potencijal alata ZPP-a.

Istraživanje je pokazalo da se poljoprivrednici početnici susreću sa problemom ograničenog pristupa zemljištu, pri čemu postojeće subvencije ne rešavaju taj problem, ali one svakako povećavaju profitabilnost i konkurentnost poljoprivrednog gazdinstva, poboljšavaju pristup finansijskim sredstvima i kapitalu, kao i razvoju veština.

Prema podacima Eurostata, udeo nosilaca poljoprivrednih gazdinstava mlađih od 35 godina 2005. godine iznosio je 6,89% dok se taj broj 2013. godine smanjio na 5,94%, za razliku od udela starijih od 55 i više godina, koji se povećao, te je tako 2005. iznosio 54,10%, a 2013. godine 54,92%.

Ponovno proceniti strukturu direktnog plaćanja

Stoga u svojim zaključcima i preporukama smatraju kako je pri stvaranju mogućnosti za mlade poljoprivrednike potrebno povećati subvencije na više od 2%, povećati pristup privatnom kapitalu, ulagati više u razvoj poslovnih veština, ponovno proceniti strukturu direktnog plaćanja, razmotriti plan za prenos vlasništva nad gazdinstvom i smenu generacija, te podržati nacionalne i regionalne inicijative, koje omogućuju pristup zemljištu. Takođe smatraju kako bi svi mladi poljoprivrednici trebalo da imaju mogućnost dobijanja subvencija, pa je potrebno razmotriti dob do koje se neko smatra poljoprivrednikom početnikom.

Istraživanje je sproveo Odbor za poljoprivredu Evropskoga parlamenta, zahvaljujući Češkom univerzitetu prirodnih nauka iz Praga (Czech University of Life Sciences) u saradnji sa Tehnološkim centrom Češke akademije nauke i škotskim Institutom Džejms Haton (James Hutton).

Foto: Tom Wang / Bigstock


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!