Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povratak na dedovinu
  • 18.12.2016. 12:00

Mladić izabrao život u planini

Radovan je napravio ognjište u kolibi sazidanoj 1936. njegovog pradede, i počeo da odgaja ovce. Sam obrađuje 10 hektara zemlje, a svaka parcela je besprekorno sređena.

Foto: Branislav Gavrilović
  • 4.564
  • 855
  • 0

U današnje vreme za mnoge je nezamislivo da se odreknu komfora savremenog doba, ipak ima onih koji žele da žive potpuno drugačijim životom, daleko od savremene tehnologije, gužve, radnog vremena. Takav život je izabrao Radovan Popović, koji ima 36 godina.

On je život u svom selu Vrbić u blizini Krupnja zamenio životom u planini, na imanju svog pradede, bez struje i bilo kakvih pomagala savremenog doba.

Život na vrhu Miletine kose

Ovaj hrabri momak, odlučio se na život na vrhu Miletine kose, na nadmorskoj visini 920 metara. Radovan je napravio ognjište u kolibi sazidanoj 1936. njegovog pradede, i počeo da odgaja ovce. Sam obrađuje 10 hektara zemlje, a svaka parcela je besprekorno sređena. Glavni motiv za Radovanovu odluku da živi u planini je bio zavet predaka "Da se zemlja ne zapusti i ne zaraste u korov".

Pre svoje velike odluke, Radovan je, kako kaže, radio u nekim firmama u Vojvodini, od jutra do mraka. Spavao je u hladnim sobama i čekao na isplatu zarađenog novca, i odlučio da krene težim putem.

"Dok su moji drugari krenuli nizvodno, iz sela ka gradu, tražeći lepši i lakši život, ja sam odlučio da krenem težim putem. Uzbrdo ka Vujičić vodama i kolibi svog pradede. Nisam se pokajao jer sad živim od svog rada i u svojoj slobodi", kaže Radovan.

U Krupanj tri - četiri puta godišnje

U selo, kako prenosi portal Moja Loznica, nije silazio dve godine, a do Krupnja godišnje ode tri, četiri puta i to da bi kupio namernice za život i dopunio kredit za mobilni telefon koji mu je jedina komunikacija sa svetom. U okolini Radovanove kolibe bilo je još desetak u kojima su ranije od proleća do kasne jeseni boravili ljudi, ali sada nema nikoga. Glavno društvo su mu priroda, ptice, ovce, a više puta je sreo i vuka. Svakodnevno Radovan vodi brigu o 60 ovaca, jaganjaca sa zadovoljstvom.

Na vrhu Miletine kose našao je svoj mir. Jedino što mu nedostaje su struja i kupatilo koje bi mogao da sredi s obzirom na to da vode ima na izvorištu. Radovanov način života privukao je i umetnike, Dobrivoja i Danijelu Pantelić koji su snimili film o životu ovog momka.

Foto: Branislav Gavrilović


Tagovi

Radovan popović Vrbić Krupanj Vrh Miletina kosa Planina Ovce Parcela


Autorka

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.