Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalna poljoprivreda
  • 03.05.2023. 16:30

Mnogi bi u programere, retko ko na njivu: Pad broja zaposlenih u poljoprivredi

Ono što se nije promenilo, to je da nam poljoprivreda i dalje donosi najveću zaradu od izvoza.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 136
  • 90
  • 0

Tradicionalno glavna izvozna grana - poljoprivreda, poslednjih godina suočava se s padom broja zaposlenih, prenosi RTS. Uz razvoj mehanizacije dešavaju se, na globalnom nivou, promene na tržištu rada u korist novih poslova. Svi bi u programere, a njiva je sve ređi izbor. Statistika pokazuje da je u poslednja četiri meseca prošle godine najveći pad broja zaposlenih registrovan u poljoprivredi, šumarstu i ribarstvu - 6,1 odsto.

Ono što se nije promenilo, to je da nam poljoprivreda i dalje donosi najveću zaradu od izvoza, 4,8 milijardi evra u 2022., dok su informacione tehnologije dostigle 2,7 milijardi.

Poljoprivreda u Srbiji nije popularna

Smanjio se i broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Ulaže se u mehanizaciju, ali u proseku srpski traktori stari su više od 20 godina. Više od 60 godina u proseku ima srpski poljoprivrednik.

"Kod nas je poljoprivreda i dalje nešto što se ne smatra 'in', nije 'fensi', ali ipak postoji jedna druga kategorija mladih ljudi koji drugačije gladaju na stvarnost", ističe direktorka poljoprivredne škole PKB Dragana Benović.

Pametna poljoprivreda: Kvalitetnim informacijama do poboljšanja proizvodnje

Budućnost poljoprivrede je, ističe, u saradnji sa IT sektorom i Zapad uveliko radi na tome. Koliko smo mi u korak sa vremenom, pitanje je, dodaje ona.

Digitalizacija atraktivna za novu generaciju

Praksa je pokazala da poljoprivrednici već u prve dve godine korišćenja digitalnih rešenja udvostruče profit. Digitalizacija poljoprivredu čini i atraktivnijom za novu "digitalnu" generaciju.

Digitalizacija čini poljoprivredu atraktivnijom (Foto: L. Savin)

"Naši poljoprivrednici moraju da nauče jezik novih tehnologija. Mi smo videli to kao potrebu i da bismo to omogućili, napravili smo jedan kurs koji se zove Uvod u nove tehnologije u poljoprivredi, koji je besplatan", kaže iz Inicijative "Digitalna Srbija" Tadej Kurepa.

Direktorka poljoprivredne škole PKB navodi da insistiraju na razvoju preduzetništva i preduzetničkih kompetencija kod učenika. 

Izvori finansiranja

Poljoprivrednicima su već godinama dostupni i evropski fondovi, ali ocenjuju upućeni, nisu dovoljno iskorišćeni. Jedan od programa sa najvećim odzivom je kupovina traktora i mehanizacije gde bespovratno dobijaju najmanje polovinu cene. U pripremi je novi ciklus finansiranja iz IPARD programa od 377 miliona evra, dok je država za subvencije poljoprivrednicima ove godine odvojila oko 60 milijardi dinara.

"Mislim da smo pojačali svaku subvenciju, s naglaskom na stočarstvo, naravno. Mi ćemo raditi i dalje na tome. Za kreditnu podršku poljoprivrednim proizvođačima, izašao je pravilnik. Dakle, oni mogu ponovo da se zadužuju kreditno. Država snosi veći deo kamate", ukazala je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Pokrenuta platforma za mlade poljoprivrednike u Srbiji - svi podsticaji na jednom mestu

Glavni globalni izazov s kojim se poljoprivreda suočava je rast broja stanovnika na planeti i kako obezbediti dovoljno hrane. Dugoročni odgovor je u modernizaciji i "pametnoj" poljoprivredi, zaključuju stručnjaci.


Tagovi

Pad zaposlenih Poljoprivreda u Srbiji Dragana Benović Tadej Kurepa Jelena Tanasković Pametna poljoprivreda Digitalizacija u poljoprivredi IT sektor


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva