• Poljoprivreda EU
  • 16.02.2017. 08:15

Moderna poljska poljoprivreda zahvaljujući EU

Zahvaljujući novcu iz fondova Evropske unije, Poljska je oporavila privredu i izbegla recesiju. Članstvo u EU toj zemlji je omogućilo da modernizuje poljoprivredu i postane konkurentna na evropskom tržištu.

Foto: noemil GRYCZKO / Flickr
  • 1.457
  • 166
  • 0

Poljska je uspela da oporavi privredu i izbegne recesiju, zahvaljujući veštom korišćenju fondova Evropske unije. S druge strane, prema pisanju portala EurActiv, članstvo u EU toj zemlji je omogućilo da modernizuje poljoprivredu i postane konkurentna na jedinstvenom tržištu.

Kako je rekao zamenik ambasadora Poljske u Beogradu Andžej Kinđuk (Andrzej Kindziuk), tu zemlju je nakon pada komunizma zadesila teška ekonomska situacija. On je istakao da je zahvaljujući naporima građana, bolnim reformama i veštim korišćenjem novca iz EU fondova Poljska uspela da se ekonomski uzdigne.

Za 13 godina članstva situacija u Poljskoj mnogo bolja

Kinđuk je naglasio da se nakon 13 godina članstva u EU Poljska drastično promenila na bolje, navevši primer da je ta zemlja u višegodišnjem budžetu EU za period od 2007. do 2013. godine imala na raspolaganju 68 milijardi evra, a u sadašnjem ciklusu od 2014. do 2020. godine taj iznos je povećan na 82 milijarde evra.

Korišćenjem novca iz EU fondova izbegnuta recesija

Karolina Janik, savetnica za ekonomska pitanja u ambasadi Poljske u Beogradu, pohvalila se činjenicom da je Poljska najbolje od svih novih članica Evroske unije iskoristila priliku koja joj se ukazala, te da je ova zemlja najveći korisnik budžeta EU. Ona je dodala da je Poljska izbegla recesiju, jer je novac iz fondova Evropske unije doprineo rastu investicija.

Prosečna plata povećana - nezaposlenost smanjena

Prema rečima Karoline Janik, Poljska je nakon pristupanja EU za polovinu povećala privredni rast, a nezaposlenost je prošle godine smanjila na 8,2%. Ona je napomenula da je prosečna plata u toj zemlji u 2016. godini povećana sa 510 evra, koliko je iznosila 2003. godine, na sadašnjih 945 evra.

Izvoz poljoprivrednih proizvoda pet puta veći

Janikova je dodala da se nisu obistinili strahovi tamošnjih poljoprivrednika da njihovi proizvodi neće biti konkurentni na zahtevnom evropskom tržištu. Kako je objasnila, primena evropskih standarda je olakšala pristup tržištu EU, dok je izvoz poljskih poljoprivrednih proizvoda povećan pet puta.

Foto: noemil GRYCZKO / Flickr


Izvori

EurActiv


Tagovi

Poljska Evropska unija EU fondovi Srbija Poljoprivreda Andrej Kinđuk Karolina Janik


Autor

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ambrozija je po visini skoro kao i kukuruz... :-(