Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda i tehnologija
  • 04.09.2018. 18:15

Mogu li koštica breskve i ljuska oraha da napajaju vaš mobilni?

Projekat ima potencijal da uveliko poboljša ekonomsku održivost regionalnih bioenergetskih sistema i stvori dodatni prihod.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 253
  • 12
  • 0

Studija istraživača sa Univerziteta u Kentakiju istražuje mogućnost prema kojoj bi se koštice breskve i ljuske oraha mogle koristiti za proizvodnju jefinijih, ali i dugotrajnijih litijum-ionskih baterija

Trogodišnji projekat koji vodi Jian Ši (Shi), profesor asistent na britanskom Fakultetu poljoprivrede, hrane i životne sredine, istražuje može li se lignin, sastavni deo ćelijskih zidova drvenastih biljaka i koštuničavog voća, efikasno izdvojiti i obraditi silicijum nanočesticama, kako bi formirali kompozitne materijale za elektrode baterije. 

Baterije i električni automobili

Ako ovo istraživanje pokaže pozitivne rezultate, britanski proizvođači su posebno zaintereosovani za korišćenje takve tehnologije u priozvodnji baterija za mobilne, ali i električne automobile. 

"Materijali ekstrahovani iz biljaka mogli bi trajanje baterija da produže i do pet puta više nego sada. Bilo bi odlično kada bismo mogli da pretvorimo lignin, koji se nalazi u otpadnim poljoprivrednim proizvodima, u nove materijale koji bi uvelike poboljšali performase baterija koje se koriste u različitim namenama", rekao je Ši. 

Dodatni prihod za proizvođače i prerađivače voća

Za ovo istraživanje su od Ministarstva poljoprivrede SAD-a dobili podršku od 500.000 dolara. Naime, crni orah i breskva važne su kulture koje se proizvode u SAD-u, što ih čini dostupnima istraživačima. 

Prema uknow.uky.edu, projekat ima potencijal da uveliko poboljša ekonomsku održivost regionalnih bioenergetskih sistema i stvori dodatni prihod za američke proizvođače i prerađivače voća. 


Povezana biljna vrsta

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svetu koja potiče iz Kine. Najveći obim proizvodnje breskve je u Evropi gde su Italija, Grčka, Španija i Francuska najveći... Više [+]

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah se može saditi u jesen ili u proleće, ipak, preporučuje se jesenja sadnja jer se sadnice tako bolje primaju, a kod njih je i bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se... Više [+]

Tagovi

Poljoprivreda i tehnologija Lignin Breskva Orah Baterija Mobilni Električni automobil


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta