Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MOL Grupa
  • 09.06.2018. 13:30

MOL Grupa počinje proizvodnju tečnih đubriva

Proizvodnja đubriva započeće ovog meseca, a predviđeni godišnji kapacitet proizvodnje je 50.000 tona.

Foto: MOL Grupa
  • 307
  • 14
  • 0

Slovnaft, član MOL Grupe, u saradnji sa mađarskim Stercoratom u rafineriji u Bratislavi će proizvoditi tečna đubriva za poljoprivredu. Naime, Stercorat je u rafineriji u Bratislavi izgradio novi pogon za proizvodnju tečnih amonijum tiosulfatnih đubriva sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50.000 tona, a zajednička ulaganja partnera iznose 18 miliona evra, navodi se u saopštenju MOL Grupe. 

Kako dodaju, izgradnja pogona za proizvodnju tečnog đubriva u skladu je sa strategijom 2030. MOL Grupe kako bi se povećala fleksibilnost rafinerijske prerade i proširio lanac vrednosti uvođenjem novih proizvoda. Proizvodnja đubriva će započeti u junu 2018. godine. Nova linija proizvoda pozitivno će uticati na životnu sredinu smanjenjem emisija sumporn dioksida (SO2). 

"Proširenje proizvodnog portfolija rafinerije u Bratislavi u skladu je sa našom strategijom 2030. za povećanje proizvodnje proizvoda koji nisu goriva. U isto vreme, novi proizvod proširio je naš lanac vrednosti u preradi nafte, približavajući nas tako, dodatno, krajnjim potrošačima", izjavio je Gabriel Sabo (Szabó), glavni izvršni direktor komapnije SLOVNAFT, a.s. 

Marek Hajdu, čelnik podružnice Stercorat Mađarska Kft. – SK, naglasio je da tehnologija za proizvodnju amonijum tiosulfata (ATS) dolazi od američke kompanije ThioSolv.

"Đubriva će se proizvoditi iz gasova proizvedenih u rafineriji tokom postupka prerade nafte, koje je Slovnaft do sada obrađivao u sopstvenoj jedinici za proizvodnju sumpora. Osim novog proizvoda, nova tehnologija takođe donosi značajna smanjenja emisija", naglasio je. 

Jedan od osnovnih ciljeva strategije 2030. MOL Grupe je širenje lanca vrednosti petrohemijskih proizvoda kompanije i proizvodnja vrednijih proizvoda koji se koriste u automobilskoj industriji, pakovanju, građevinarstvu i elektronici. U skladu sa tim, kompanija planira da uloži oko 4,5 milijardi dolara do kraja sledeće decenije u petrohemijske i hemijske razvojne projekte, zaključuje se u saopštenju. 


Tagovi

MOL Grupa Budimpešta Bratislava Đubrivo Tečno đubrivo


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!