Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne vesti
  • 25.11.2023. 13:30

Moleri iz Vranja spremaju najbolji gulaš

Ova "Šašava družina" gotovo na svim takmičenjima u spremanju gulaša osvaja neko od prva tri mesta. Ovo jelo spremaju sa velikom ljubavlju i kažu da je u tome tajna njihovog uspeha.

Foto: Gordana Nastić
  • 564
  • 476
  • 1

Petorica molera iz Vranja - Saša Vučković, Dejan Milković, Saša Ivković, Milan Mitić i Srđan Veličković čine ekipu "Šašava družina" koja gotovo na svim takmičenjima u spremanju gulaša osvaja neko od prva tri mesta. Oni ovo jelo spremaju sa velikom ljubavlju i u tome leži tajna njihovog uspeha. Na svakom od takmičenja ova družina demonstrira i takav timski rad da im na tome može samo pozavideti svaka protivnička ekipa.

Luk pržiti do zlatne boje

Ovo pogotovo kada na sebi opašu dugačke kuvarske kecelje i stave na sto namirnice od kojih će da prave ovo jelo. I dok jedan deo ekipe seče meso i crni luk za njegovo spremanje, drugi na tom predviđenom mestu obavezno montira dva kotlića u kojima će da pripremaju ove namirnice, a kada ispod njih nalože vatru ili uključe plinsku bocu onda kreće prava čarolija mirisa.

U jedan od postavljenih kotlića oni najpre krenu na tihoj vatri i malo ulja da dinstaju meso koje su prethodno isekli na krupnije kocke, a sa njega skinuli tetive i opne, ali ne i masnoću koja kada se otopi, treba da da poseban šmek njihovom jelu. U ovakvoj masnoći oni dinstaju meso sve dok ne porumeni, a kada primete da ono polako ulazi u ovu fazu tada u drugom kotliću počnu na ulju da prže sitno seckani crni i crveni luk i šargarepu. Luk prže sve dok ne dobije zlatnu boju i tada ga sjedine zajedno sa mesom, dodaju tucanu alevu papriku, malo belog luka, lovorov list, peršun, začine, zaliju mlakom vodom i puste polako da se ova masa tiho krčka na umerenoj vatri.

Obično spremaju od junećeg, telećeg ili svinjskog mesa

Jedan od članova ove družine Dejan Milković ističe da ovo jelo uvek ispadne dobro samo ako se upotrebi kvalitetno meso.

"Gulaš obično spremamo od junećeg, telećeg ili svinjskog mesa. Najbolje je ono koje se skine sa juneće plećke ili vrata. Zato meso za ovo jelo nabavljamo isključivo kod našeg Neceta mesara jer znamo da će nam dati komade kakve smo tražili", kazuje Milković.

Njegov kolega iz ekipe Saša Vučković, dodaje da se u njihovom gulašu pored mesa vrlo često nađu i šampinjoni koji ovo jelo učine fantastičnim. Caka za pravljenje pobedničkog gulaša ove interesantne družine ne leži samo u mesu i šampinjonima, imaju ih oni još i one su njihova dobro čuvana tajna koja ih gotovo uvek odvede do pobedničkog postolja.

Gulaš sa kostima

Inače na takmičenjima gde oni odlaze svaka takmičarska ekipa ovo jelo sprema na različite načine. Za one koji ih posmatraju sa strane veoma je interesantan i gulaš koji se sprema sa mesom i sitno seckanim kostima. Za spremanje ovog gulaša potrebno je pripremiti 10 kilograma junećeg mesa uzetog sa vrata, rebara ili ribića, jednog do dva kilograma kostiju, tri kilograma crnog luka, kilogram masti ili jednu litru ulja, tri komada paradajza, dve paprike, tri kašike aleve paprike i pola litre paradajz pirea.

Pre nego što se ovi sastojci sjedine u šerpi treba najpre sitno iseckati crni luk, meso iseći na kocke dva puta dva centimetra, a kosti testerom na pet centimetara. Dok se to radi u kazanu treba staviti litru ulja ili kilogram masti i odmah dodati crni luk da se prži na normalnoj vatri. Kada luk promeni boju odmah treba ubaciti i kosti, sačekati malo, pa onda i meso. Dok se ovi sastojci budu pržili treba s vremena na vreme promešati i protresti šerpu da sadržaj u njoj ne zagori.  

Što je meso starije, to je bolje

Kada meso promeni boju i ostane suvo treba dodati soli po ukusu, malo bibera, nekoliko iseckanih paradajza, dve paprike, tri lovorova lista i nastaviti sa prženjem uz povremeno protresanje šerpe kako meso ne bi zagorelo. Tada će meso početi da pušta vodu, a ako se ispostavi da je nema dovoljno treba je dodati i ostaviti da krčka na tihoj vatri. U ovu masu treba dodati i jednu ljutu papriku kako bi gulaš dobio poseban šmek.

Ovako ukuvano jelo je gotovo kada meso prilikom probanja počne da se topi u ustima, tada treba dodati i alevu papriku i paradajz pire koji će gulašu dati još lepši ukus. Procedura spremanja ovog jela traje od 4,5 do 5,5 sati. Sve zavisi od mesa, a što je ono starije to je bolje. Ovo jelo se služi uz restovani ili kuvani krompir.


Tagovi

Spremanje Gulaša Šašava družina Saša Vučković Dejan Milković Saša Ivković Milan Mitić Srđan Veličković Gulaš sa kostima


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.