Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Topola zaštitila voće
  • 26.12.2015. 18:00

Montirana automatska protivgradna stanica

U opštini Topola ove nedelje montirana je automatska lansirna, protivgradna stanica. Ovo je prva stanica ovakve vrste na Balkanu, koja će štititi useve po ugledu na razvijene zemlje poput Nemačke i Holandije. Karakteristično je što je navođenje automatsko sa radaskog centra i ne zavisi od samih strelaca na terenu.

  • 273
  • 51
  • 0

U Topoli Kragujevačkoj ove nedelje montirana je automatska protivgradna stanica, a useve i voćnjake ovog kraja štitiće iz sela Vinča, dok će se rakete navoditi sa radarskog centra Bukulja. Reč je o prvom protivgradnom lanseru u Srbiji koji daljinskim upravljanjem ispaljuje rakete. Ovakav sistem protivgradne zaštite preuzet je iz Nemačke, Holandije i Švajcarske koje odavno ne zavise od strelaca.

Zaštićena dva kvadratna kilometra

"U odnosu na stari, ova stanica predstavlja skoro savršen sistem koji ima niz unapređenja. Ispaljuje sve vrste raketa. Na lanser staje 13 raketa koje ispaljuju za 60 sekundi. Lanser se nalazi na šinama, a iz radarskog centra na Bukulji kod Aranđelovca određuje se smer dejstva u azimutu od 360 stepeni. Ova stanica može da brani od grada dva kvadratna kilometra", kaže Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola.

Za ovaj kraj, postavljanje stanice je izuzetno bitno, jer je skoro celo područje voćarsko i vinogradarsko. Samo pod voćem je 14.000 hektara. Proizvođači su se proteklih godina često susretali sa velikim štetama od grada koji im je desetkovao trud i rad.

Lansiranje na solarni pogon

Jedna stanica nije dovoljna da zaštiti celo područje od 36 sela, ali u Topli smatraju da je njeno postavljanje veliki pomak. "Rad stanice ne zavisi od električne energije, jer je napajanje solarno. Prečnik dejstva raketa je 357 stepeni, što znači da je "mrtav ugao" tek tri stepena. Rakete se navode određenim frekvencionim opsegom. Da bismo imali koliko - toliko branjenu površinu, potrebne su nam bar još dve ovakve stanice. Razvijene zemlje novac ulažu u ovakvu opremu, jer im je to jeftinije nego šteta zbog grada. Ulog je veliki, jer imamo godišnji izvoz voća vredan preko 15 miliona evra. U ovu sumu nije uračunat profit desetina vinara, od kojih su neki najveći izvoznici u Srbiji" dodaje Jovanović.

Ulagati da ne dođe do štete

Ova stanica košta 65.000 evra i donacija je Ministarstva za vanredne situacije i prva je takve vrste montirana na Balkanu. Topola je pretprošle godine pretrpela milionske štete kada je grad "obrao" voće. Šteta je procenjena na pet miliona evra. Topolce već hronično muči i nedostatak raketa. U nekoliko navrata prošlog i ovog leta poljoprivrednici su sami skupljali novac za njihovu kupovinu. U 16 stanica, koliko ima u ovom kraju, često se dešavalo da strelci ostanu bez ijedne rakete u jeku sezone.


Tagovi

Topola Zaštita od grada Automatska lansirna stanica Voće Vinogradi Solarni pogon Grad Dragan Jovanović Vinča Bukulja Radarski centar Protivgradne rakete


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!