Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Emotikon nesporazum
  • 10.07.2023. 15:00

Mora da plati skoro 60.000 evra odštete jer je kliknuo "lajk"?

Poljoprivrednik tvrdi da je samo hteo da potvrdi da je dobio ugovor, sud je presudio u korist kupca koji je "lajk (like)" smatrao dogovorenim poslom.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 774
  • 54
  • 0

Farmer Kris Akter (Chris Achter) iz Saskačevana u Kanadi dobio je visoku kaznu zbog korišćenja emotikona "palac gore" u SMS poruci koja je sadržavala ugovor o kupovini lana. 

Iako Akter tvrdi da je na taj način samo hteo da potvrdi da mu je došla poruka, sud je presudio da je reč o ugovornom sporazumu. A budući da nije ispunio obaveze prema tom ugovoru, moraće da plati 82.000 kanadskih dolara (56.655 evra, op.a.) odštete, piše BBC.  

Molim potvrdite ugovor

Dakle, kupac žitarica i uljarica, Kent Mikleborou je 2021. želeo da kupi 86 tona lana od Aktera. Prema izjavi pred sudom, on je o mogućoj kupovini u novembru te godine telefonski razgovarao s Akterom.

Nakon toga je poslao farmeru nacrt ugovora s porukom "molim potvrdite ugovor o lanu".

Akter je kliknuo na "palac gore", ali nije isporučio lan do dogovorenog datuma.

Mikleborou tvrdi da je imao dugogodišnji poslovni odnos s farmerom koji je i ranije prihvatao ugovore putem tekstualnih poruka što ga je navelo da veruje kako je potvrdom na ugovor pristao na prodaju. 

No, farmer kaže da je emotikonom "palac gore" samo želeo da pokaže da je primio ugovor. Ali, pri tom nije dao saglasnost s uslovima tog dokumenta.

Definicija emotikona

Ipak, sudija je stao na stranu kupca pozvavši se na definiciju emotikona prema Dictionary.com, koja kaže da se isti u digitalnoj komunikaciji koriste za izražavanje pristanka, odobravanja ili ohrabrenja.

Kaže da iako je lični potpis klasičan prikaz potvrde identiteta, to ne sprečava pojedince da koriste savremene metode poput emotikona za potvrdu ugovora te da on može poslužiti kao digitalni potpis. 


Tagovi

Palac gore Kanadski farmer Nesporazum Digitalna komunikacija Ugovor o kupovini Kupovina lana Saglasnost Definicija emotikona


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.