Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena kriza
  • 20.05.2022. 10:00

Moskva traži ublažavanje sankcija

Obe strane iz svoje perspektive ulaze u pregovore. Šta bi to značilo za svetsko tržište?

Foto: Depositphoto/Igor Strukov
  • 280
  • 84
  • 0

Posle apela UN-a da se otvore ukrajinske luka na Crnom moru, Moskva je saopštila da će sankcije Rusiji morati biti revidirane, navodi Reuters.

Ukrajina je najveći svetski proizvođač žitarica, a većina robe se izvozila preko crnomorskih luka. Njene železnice nemaju kapacitet za prevoz velikih količina. Isti slučaj je i sa malim lukama na Dunavu u Rumuniji i Bugarskoj.

Šef UN-a: Pet je koraka za sprečavanje ogromne gladi - Svetska banka nudi 30 mlrd dolara

Izvršni direktor Svetskog programa za hranu (WFP) David Bisli je apelovao na ruskog predsednika Vladimira Putina da otvori luke i obezbedi siguran prolazak brodovima. WFP inače obezbeđuje hranu za oko 125 miliona ljudi i kupuje 50 odsto žitarica iz Ukrajine.

Sigurno je da će Rusija nastojati da ublaži sankcije koje su nametnute od strane SAD-a i EU, a koje ometaju normalnu slobodnu trgovinu, uključujući prehrambene proizvode, pšenicu, đubriva i druge proizvode.

Od početka sukoba izvoz žitarica je smanjen za pola u odnosu na prošlu godinu. Rusija i Ukrajina su zajedno činile skoro trećinu globalnih zaliha pšenice, a sama Ukrajina je veliki izvoznik kukuruza, ječma, suncokretovog i repičinog ulja. S druge strane Rusija i Belorusija čine više od 40 odsto globalnog izvoza biljnih đubriva, posebno potaše.

Pregovori traju, a svaka strana ima svoje zahteve.


Tagovi

Rusija Ujedinjene nacije Izvoz žitarica Izvoz đubriva Pregovori


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]