Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • USAID projekat
  • 10.03.2018. 08:30

Može li srpsko voće i povrće biti konkurentnije?

Svi zainteresovani za učešće u projektu mogu da se prijave do 1. aprila 2018. godine.

Foto: Flickr / SeasiderImages
  • 575
  • 27
  • 0

Američka agencija za međunarodni razvoj USAID pokrenula je u našoj zemlji projekat konkurentne privrede, koji podržava proizvodnju prehrambenih artikala visoke vrednosti radi stimulisanja inovacija u srpskoj prehrambenoj industriji.  Kako prenosi RTS, taj jedinstveni poslovni model bi, kroz rad sa akceleratorima, trebao da podržava prehambeno-prerađivačku industriju i unapredi oblast razvoja i dizajna novih proizvoda vrhunskog kvaliteta.

 

Prijave traju do 1. aprila

 

Svi zainteresovani za učešće u tom projektu mogu da se prijave do 1. aprila 2018. godine, a treba napomenuti i da je cilj programa da ponuda srpskog voća i povrća postane raznovrsnija, da se intenzivnije radi na privlačenju kupaca, te da se prodaja i izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije povećaju. Kako objašnjavaju u USAID-u, 16 proizvođača hrane iz naše zemlje će dobiti direktnu tehničku podršku akceleratora i to kroz unapređenje tehnologije i dizajna proizvoda, pristup finansijama i marketing, da bi na taj način razvili bolje dizajnirane inovativne proizvode.

 

Najviše izvoze mala i srednja preduzeća

 

Direktor USAID-ovog projekta za konkurentnu privredu, Aleksandar Pavlović, ističe da su osnovni ciljevi četvorogodišnjeg projekta podizanje konkurentnosti srpske industrije prerade voća i povrća, pre svega na međunarodnom, a potom i na domaćem tržištu. On dodaje da više od 80% izvoza hrane iz Srbije ostvaruju mala i srednja preduzeća, pa ovaj program na njih najviše računa.

 

Partnerstvom do bolje tržišne pozicije

 

Marketing menadžer u Design Taste Center Marija Tomić naglašava da će preduzetnički centri i partnerske kompanije pomoći proizvođačima da se što bolje snađu u poslu. Ona smatra da učesnicima ovog projekta njena organizacija može mnogo da pomogne kada je reč o razvijanju receptura, modifikaciji sirovina, produženju roka trajanja proizvoda i svih ostalih segmenata koji su u vezi s prehrambenom tehnologijom i proizvoda u industriji sladoleda, konditorskoj i pekarskog industriji. Na kraju treba reći i to da sve detalje o proceduri i kriterijumima za prijavu zainteresovani mogu pronaći na adresi konkurentno.rs i veb sajtovima akceleratora.


Izvori

RTS


Tagovi

Voće Povrće USAID Projekat Akcelerator Aleksandar Pavlović Marija Tomić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.