Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prokuplje
  • 06.05.2016. 08:00

Mraz znatno umanjio rod voća u Prokuplju

Niske temperature praćene mrazom i obilne kiše umanjiće ovogodišnji rod višnje i šljive.

  • 111
  • 5
  • 0

Savetnik za zaštitu bilja iz Poljoprivredne stručne službe Jelena Dinić izjavila je da će niske temperature praćene mrazom i obilne kiše znatno umanjiti ovogodišnji rod višnje i šljive.

Ona je istakla da se voćnjaci ove dve vrste prostiru na 4.000 hektara, na području opštine Prokuplje. "Mraz zabeležen u drugoj polovini aprila smanjiće rod višnje za više od 30, a šljive i do 40 odsto", izjavila je Dinić i dodala da se zbog obilnih padavina i kod jagoda pojavila trulež.

Prema njenim rečima primećeno je i zamrzavanje kukuruza na parcelama koje su ranije posejane, a na pšenici, ječmu i drugim ozimim kulturama posle ovoliko kišnih dana moguća je pojava pepelnice. "Čim vremenske prilike dozvole, voćari i ratari odmah treba da primene zaštitna agrotehnička sredstva", rekla je Dinićeva i podsetila da je pre primene poželjno da se poljoprivrednici konsultuju sa stručnjacima iz oblasti zaštite bilja o sredstvima koja treba koristiti i potrebnim količinama.

Foto:bigstockphotos.com,magicmimi


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Izvori

beta.rs


Tagovi

Prokuplje Jelena Dinić Zamrzavanje kukuruza Rod višnje Šljiva Mraz Pepelnica Zaštitna agrotehnička sredstva