• Jagodinski standard
  • 20.09.2019. 16:00
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Na njivama postavljaju toalete i tuš-kabine

Na njivama u jagodinskoj opštini počelo je postavljanje toaleta i tuš-kabina. Akcija je pokrenuta na inicijativu predsednika Skupštine grada Jagodine, a cilj je da se narednih dana postavi ukupno 160 montažnih objekata, namenjenih poljoprivrednicima koji po ceo dan rade u polju.

Foto: Grad Jagodina
  • 3.914
  • 195
  • 0

Iako je u početku delovalo kao nestvarno, tek Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine grada Jagodine, ispunio je obećanje. U atarima pomoravskih Ribara, Rakitova, Glogovca i drugih sela osvanulo je nekoliko, od ukupno planiranih 160 montažnih toaleta i tuš-kabina. Reč je o metalnim objektima na betonskoj podlozi, sa rezervoarima za vodu na vrhu. Objekti su iz dva dela. U jednom je WC sa vratima i držačima za toalet papir. A u drugom tuš za zavesom i držačima za sapun. U poljima je ovih dana nekoliko ekipa majstora koji ubrzano postavljaju toalete, a jedan deo je već sada u upotrebi i to baš u jeku berbe kukuruza. 

Nije seljak, već gospodin poljoprivrednik

"Hoćemo da poljoprivredne proizvođače više ne nazivaju seljacima. Strašno mi smeta kada neki kažu - seljaci. Za mene je poljoprivrednik gospodin čovek i on mora da ima toalet kad ide u polje," rekao je Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine grada Jagodine u selu Ribare.

Lokalna samouprava je nedavno donela odluku da u svakoj ulici, tamo gde se obrađuju njive postoji toalet sa kupatilom i to na svakih 300 metara. Gradski čelnici ističu da toaleti sa tuševima nisu skupi, a korisni su. Toaleti se postavljaju uporedo sa nasipanjem poljskih puteva tucanikom i do sada je urađeno 130 kilometara. Zato čelnici Jagodine ne žele da se ovaj potez i ceo događaj pogrešno shvate i tumače.

Putevi i toaleti u 52 sela

"Nismo došli u Ribare da svečano otvaramo toalete i kupatila pored njiva, nego da obiđemo i da vidimo kako su urađeni putevi do njiva i da li se radi kako smo se dogovorili. Toaleti sa kupatilima biće postavljeni na svakih 300 metara pored njiva u svim jagodinskim selima, a ima ih 52. Hoćemo kada gospodin poljoprivrednik dolazi u njivu i kada su vrućine, da može da se istušira. Nasipamo puteve kamenom do svake njive. U prvoj fazi to je zbirno 120 kilometara puteva. To je otprilike razdaljina od Jagodine do Beograda. Širina puta je 3 metra, a debljina 20 centimetara. Prvi put se dešava da poljoprivredni proizvođač dolazi do njive putničkim automobilom, a nekada se nije moglo ni traktorom," rekao je Marković.

Oslobođeni poreza, ne plaćaju tezge

Jagodina je još odavno poznata po tome što registrovani poljoprivredni proizvođači imaju besplatne tezge na pijaci, a više od decenije oslobođeni su plaćanja poreza na poljoprivredno zemljište. Poljoprivrednici kažu da im je to ogromno rasterećenje u budžetu. Gradski prevoz u Jagodini je besplatan za sve, samim tim i za poljoprivrednike. Sada imaju puteve i toalete u njivama, ako zatrebaju!

Lokalna samouprava u Jagodni se razlikuje i po tom što skoro nikada ne prihvata pozive stručnjaka da organizuju predavanja, jer smatraju da je iskusnim ratarima i povrtarima potrebniji novac, a da znanje i iskustvo već imaju.

"Uvek ih pitam imate li vi neke pare da date poljoprivrednim proizvođačima, a ne da im pričate koliko đubriva ide na hektar zemlje i koliko im nafte treba da bi se obradila zemlja," izjavio je u Ribarima predsednik Skupštine grada Jagodine.


Tagovi

Jagodina Toaleti na njivama WC Seoski putevi Porez na poljoprivredno zemljište Tuš- kabine Dragan Marković Palma


Autorka

Biljana Nenković

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!