Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest poljoprivrednika
  • 18.12.2019. 14:00
  • Kijev, Ukrajina

Na nogama zbog prodaje poljoprivrednog zemljišta - ne daju ga strancima!

Desetak ukrajinskih poljoprivrednika povređeno je u Kijevu u sukobu s policijom za vreme protesta protiv aktuelnih planova vlade.

Foto: Printscreen/YouTube
  • 130
  • 6
  • 0

Nakon holandskih, nemačkih i francuskih, na ulice su izašli i ukrajinski farmeri. Ali ne zbog vladine politike prema klimatskim promenama nego zbog načina raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. 

Farmeri blokirali ulice Pariza - bacali slamu na Jelisejska polja

Naime, nekoliko hiljada ljudi, najviše poljoprivrednika, okupilo se ispred zgrade parlamenta u ukrajinskoj prestonici, Kijevu. Demonstranti su bacali kamenje i cigle na policiju, a sve zbog novog predloga vlade koji bi omogućio prodaju zemlje, ne samo Ukrajincima nego i stranim ulagačima. Desetak osoba je ranjeno. 

Siromašna "evropska žitnica"

Ukrajina je zemlja poznata po svojoj plodnoj zemlji s 32,5 miliona hektara obradive površine, a u narodu je još poznata i pod nazivom "evropska žitnica". Iako poseduje jedno od najvećih bogatstava, Ukrajina spada među najsiromašnije zemlje sveta, navodi euronews.com. Razlog tome su poljoprivrednici koji najčešće ne koriste novu tehnologiju već tradicionalne načine obrade zemljišta što ih osiromašuje i onemogućuje razvoj poljoprivrede na višem nivou i potpuno iskorišćavanje zemlje i njenih prinosa.

Trenutno se zemljište može samo iznajmiti jer je zakonom iz 2001. godine zabranjena prodaja poljoprivrednog zemljišta.

Novim bi se zakonom omogućila prodaja zemljišta kako Ukrajincima tako i stranim ulagačima koji su iznajmljeno zemljište koristili više od tri godine. Predlog zakona prošao je na prvom čitanju u novembru, a zastupnici konačnu odluku moraju doneti pre oktobra 2020. godine.

Dve trećine Ukrajinaca protive se novom zakonu

Prema sprovedenim anketama, dve trećine stanovnika Ukrajine protive se novom zakonu jer strahuju da će od njega imati koristi samo ukrajinski oligarsi i stranci.

"Stranci će kupiti našu zemlju. Bojim se za svoju teritoriju, za budućnost naše dece", izjavila je Alina Tcherkachina (Alina Tcherkachyna), mlada radnica na farmi koja je u Kijev došla da protestvuje iz središnje Ukrajine, a jedan od farmera, Valeri Ichtchenko (Valerij Ichtchenko) iz Vinitske regije ističe da zemlju trebaju preuzeti poljoprivrednici koji od nje žive, a ne strani ulagači.

Volodimir Zelenski (Volodimir Zelenskiy), predsednik Ukrajine obećao je sprovođenje referenduma pre konačne odluke o donošenju novog Zakona.

Kako je izgledao protest u Kijevu možete pogledati u videu:

Video: Youtube/Global News


Tagovi

Protest Ukrajina Kijev Zakon Poljoprivredno zemljište Prodaja Strani ulagači


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!