Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 23.02.2024. 14:40

Na Produktnoj berzi pada cena pšenice

Na tržištu pšenice je ove nedelje bila primetna povećana aktivnost učesnika, ali je ponuda pšenice bila veća od tražnje.

Foto: Depositphoto/IgorStrukov
  • 214
  • 31
  • 0

Tokom ove sedmice preko Produktne berze prometovano je ukupno 2.323,00 tone robe, finansijske vrednosti 52.460.420,00 dinara. Dominantne kulture u trgovanju ove nedelje bile su kukuruz i pšenica, a cene svih primarnih poljoprivrednih proizvoda zabeležile su negativan trend. Početak sedmice na tržištu kukuruza obeležila je slaba aktivnost učesnika, kako na strani ponude tako i na strani tražnje. Već drugog dana u nedelji došlo je do povećanja aktivnosti, a od sredine nedelje primetna je bila povećana tražnja u odnosu na ponudu.

Kukuruz bez analize

Kupci su najčešće potraživali kukuruz sa analizom na aflatoksin, dok se u ponudi pretežno nalazila roba bez analize. Tokom cele nedelje bila je primetna i tražnja za kukuruzom na CPT paritetu. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 15,50 do 16,20 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin, pri čemu je primetan bio pad cene kako se nedelja bližila kraju. Ponder cena iznosila je 15,86 din/kg bez PDV-a (17,45 din/kg sa PDV-om), a cena je u odnosu na prošlonedeljnu bila niža za 0,86 odsto.

U ukupnom obimu prometa kukuruz je ove sedmice učestvovao sa 43 odsto. Zaključen je i jedan berzanski ugovor na paritetu CPT kupac po ceni od 16,50 din/kg bez PDV-a, kao i jedan ugovor za vlažniji kukuruz do 15 odsto vlage po ceni od 15,50 din/kg bez PDV-a.

I na tržištu pšenice je ove nedelje bila primetna povećana aktivnost učesnika, ali je ponuda pšenice bila veća od tražnje. Tražnja za pšenicom na paritetu CPT luka bila je izražena i ove sedmice. Berzanski ugovor za pšenicu sa 12 odsto proteina zaključen je na cenovnom nivou od 18,30 din/kg bez PDV-a (20,13 din/kg sa PDV-om), te je to ujedno bila i ponder cena. U odnosu na prošlu nedelju, došlo je do pada cene od 3,17 odsto. U ukupnom obimu prometa pšenica je ove sedmice imala udeo od 41 odsto.

Zaključen je jedan berzanski ugovor za pšenicu sa minimum 14 odsto proteina po ceni od 23,50 din/kg bez PDV-a, kao i za pšenicu sa proteinom minimum 15 odsto uz primese 5,2 odsto po ceni od 23,50 din/kg bez PDV-a. Ugovor za pšenicu sa 11,5 odsto proteina na paritetu CPT luka zaključen je po ceni od 19,00 din/kg bez PDV-a. U toku nedelje trgovalo se i pšenicom za stočnu ishranu sa hektolitarskom masom 70 kg po ceni od 17,00 din/kg bez PDV-a.

Pada cena i soje

Tržište soje je tokom ove sedmice bilo nešto aktivnije u odnosu na prethodni period, mada i dalje izostaje veća aktivnost učesnika. Sojinim zrnom se trgovalo u cenovnom rasponu od 50,20 do 50,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 50,26 din/kg bez PDV-a (55,29 din/kg sa PDV-om). U odnosu na poslednji upoređujući podatak, cena je bila niža za 3,65 odsto. Zaključeni su i berzanski ugovori na paritetu CPT kupac po ceni od 52,50 din/kg bez PDV-a.

Kada su u pitanju mineralna đubriva, zaključen je jedan berzanski ugovor za AN, ruski, po ceni od 38,67 din/kg bez PDV-a. Stočni ječam prometovan je početkom nedelje po ceni od 16,80 din/kg bez PDV-a.

Zaključen je i jedan berzanski ugovor za stočni ječam sa hektolitrom 60 kg po ceni od 16,50 din/kg bez PDV-a. Od ostalih roba, u ponudi se još našla i suncokretova sačma sa 33 odsto proteina po ceni od 29,50 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berza od 19.2. do 23.2.

 


Tagovi

Produktna berza Ponuda Tražnja Cena pšenice Cena kukuruza Mineralna đubriva Cena soje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)