Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane
  • 13.06.2018. 15:00

Na snagu stupa preciznije označavanje sastava i kvaliteta hrane

Preciznije označavanje sastava i kvaliteta hrane od 15. juna.

Foto: NALED
  • 353
  • 16
  • 0

Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane počinje da se primenjuje od 15. juna.  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i NALED predstavili su Vodič za njegovu upotrebu. Pravilnik znači veću sigurnost, jer obezbeđuje preciznije označavanje sastava i kvaliteta hrane koju kupuju u prodavnicama.

"Krajnji cilj je da potrošač dobije ispravne i jasne podatke, kao i da informacije ne obmanjuju potrošače, posebno u pogledu sastava, količine, trajnosti, porekla, karakteristika hrane, identiteta i svojstava hrane", izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Nenad Vujović.

Najveći deo posvećen nutritivnoj deklaraciji

Vodič je kreiran u formi pitanja i odgovora, a najveći deo posvećen je nutritivnoj deklaraciji - energetskoj vrednosti i količini masti, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli. Količinu ovih sastojaka proizvođači će morati da daju na 100g ili 100 ml proizvoda. Sve ove informacije moraju biti na istoj strani ambalaže, odnosno u jednom vidnom polju potrošača.

"Kao predstavnici privrede, pozdravljamo donošenje Vodiča za deklarisanje hrane, koji kroz jasna i razumljiva objašnjenja olakšava upotrebu Pravilnika svima u lancu hrane - od proizvođača, subjekata u poslovanju hranom, do potrošača i inspekcija", istakla je Tamara Penjić, izvršna direktorka proizvodnje industrije mesa Carnex, članice NALED-ovog Saveza za hranu i poljoprivredu.  

Sastojci hrane moraju da se ponavljaju, ako je potrebno

Sastojci hrane moraju da budu navedeni na ambalaži, a ako se dogodi da su deo namirnice i složeni sastojci (npr. majonez, hleb ili biskvit), tada i njihovi delovi moraju biti posebno označeni, tako da će se podaci o mastima, šećeru ili soli više puta ponavljati u zavisnosti gde su sve prisutni. Količina sastojka takođe će biti obavezan element, tako da će potrošači znati koliko tačno jagode ima u jogurtu sa jagodom, ribe u ribljim štapićima, ali i koliko ima kupine u soku koji na ambalaži ima sliku tog voća.

Označavanje alergena obavezno

Vodič je posvećen i označavanju alergena u hrani, imajući u vidu da je deklarisanje njihovog prisustva u hrani obavezno. Ostavljena je sloboda na koji način će se naglasiti da li proizvod sadrži žitarice, mleko, jezgrasto voće, jaja ili druge alergene sa definisane liste, ali to moraju da urade (bojom, stilom, vrstom slova). Propisana količina glutena ispod koje proizvod može da nosi navod "bez glutena" je 20 mg/kg.

Oprez sa upotrebom termina!

Vodič preporučuje da proizvođači vode računa da upotreba marketinških termina poput "sveže", "prirodno", "čisto", "tradicionalno" ne dovede potrošače u zabludu. Isto važi i za upotrebu termina "posno", jer ne postoji nacionalni standard šta se pod tim terminoma podrazumeva. Slično je i za termin "domaće", gde se očekuje da proizvođači koriste prirodne sastojke, kao i da je hrana, proizvedena od sirovina domaćeg porekla.

Izvor: NALED


Tagovi

Hrana Označavanje sastojaka Kvalitet hrane Pravilnik Vodič Označavanje alergena Upotreba marketinških termina Nutritivna deklaracija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.