Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 01.06.2015. 15:30

Na snazi je Zakon o predžetvenom finansiranju

Od danas, 1.juna 2015. godine, na snazi je Zakon o predžetvenom finansiranju, a s radom počinje i Registar ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje, koji predstavlja osnovu sistema predžetvenog finansiranja.

Foto: depositphotos.com
  • 196
  • 37
  • 0

U sklopu Agencije za privredne registre, danas, 1. juna 2015. godine, s radom počinje Registar ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje, koji predstavlja osnovu sistema predžetvenog finansiranja, a u kome, prema rečima direktora Agencije za provredne registre, Zvonka Obradovića, sada ima preko 50 milijardi evra.

Početku rada svedočila je i resorna ministarka Snežana Bogosavljević Bošković, a tom je prilikom zahvalila kolegama iz Agencije za privredne registre na pomoći koju pružaju u uspostavljanju sistema predžetvenog finansiranja u Srbiji, koji od danas počinje da se primenjuje, ali i Evropskoj banci za obnovu i razvoj i Organizaciji Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, uz čiju stručnu i finansijsku pomoć Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine radi na uspostavljanju sistema predžetvenog finansiranja u Srbiji.

Transparentost finansiranja poljoprivredne proizvodnje

"Registar ugovora o finansiranju sadržaće podatke o svim ugovorima o finansiranju poljoprivredne proizvodnje, koje će naši poljoprivrednici sklapati u budućnosti na osnovu Zakona o predžetvenom finansiranju. Na taj način, biće omogućena transparentnost finansiranja poljoprivredne proizvodnje, jer Registar onemogućava višestruko opterećenje mesta proizvodnje zalogom na budućim poljoprivrednim proizvodima, a njegov javni karakter predstavljaće podsticaj za ispunjenje obaveza svih učesnika u sistemu predžetvenog finansiranja." Istakla je Bogosavljević Bošković.

Najavljena obuka zainteresovanih učesnika

Kao sledeći korak u uspostavljanju ovog sistema, koji će sprovoditi Evropska banka za obnovu i razvoj i Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, ministarka je najavila obuku svih zainteresovanih učesnika u u sistemu, pre svega banaka, prerađivačke industrije, poljoprivrednika, udruženja proizvođača i svih ostalih subjekata.

Srbija prva u Evropi primenjuje ovaj zakon

Srbija je postala prva evropska zemlja koja primenjuje ovaj zakon i koja ima sve ispunjene preduslove za funkcionisanje sistema predžetvenog finansiranja, a ministarka je istaknula da je uspostavljanje Registra ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje jedan od najvažnijih i najkompleksnijih zadataka, koji je Ministarstvo imalo tokom pripreme zakona.

Kako bi se stvorili svi preduslovi za funkcionisanje Registra objavljen je i prateći Pravilnik o podacima koji se upisuju u Registar. Cilj je, kažu u ministarstvu, da što više poljoprivrednika dođe do finansijskih sredstava.

Javnost skeptična

Prema Zakonu o predžetvenom finansiranju, koji je usvojen u novembru prošle godine, poljoprivrednik može da uzme kredit ili kratkoročni zajam za narednu setvu, a garancija mu je upravo ta buduća setva. Ukoliko se dugovanje ne izmiri na dan dospeća, zajmodavac ima pravo da mu uzme sav rod sa prostora za koji je uzet zajam.

Budući da je primena Zakona o predžetvenom finansiranju među samim poljoprivrednim proizvođačima, ali i ostatku javnosti, izazvala prilično burne reakcije, ostaje da se vidi kako će sve funkcionisati i da li će ostvariti zacrtane ciljeve.

Foto: depositphotos.com; NatalliaMelnyc


Tagovi

Zakon o predžetvenom finansiranju Transparentnost finansiranja Snežana Bogosavljević Bošković Zvonko Obradović Registar ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje Agencija za privredne registre Poljoprivrednici Zajam Kredit Garancija Budu