Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Banatsko jagnje
  • 02.08.2019. 19:00

Na Tamišu neguju tradiciju pranja vune

Već četvrtu godinu Udruženje žena, Banatsko jagnje, organizuje akciju pranja vune na Tamišu, u cilju da se oživi i neguje tradicija ovog lepog, starog zanata.

Foto: Biljana Nenković (ilustracija)
  • 96
  • 4
  • 1

Udruženje žena, Banatsko jagnje, iz Boke, kod Zrenjenina, neguje tradiciju pranja vune na reci Tamiš. Ove godine u tome su imali podršku udruženja iz još dva sela. 

"Već četvrtu godinu Udruženje žena, Banatsko jagnje, organizuje ovu akciju, u cilju da se oživi i neguje tradicija pranja vune na Tamišu. Ovog leta smo, sa potapanjem, prali vunu četiri dana. Pomagali su nam članovi udruženja iz Banatskog Višnjićeva i Jarkovca",kaže predsednica udruženja Marija Večanski.

Od oprane vune prave se jorgani i džemperi

Napominje da se od vune koja bude oprana na Tamišu, kasnije prave jorgani, kao i kape, šalovi i džemperi, a sve to se poklanja u novembru.

"Postala je praksa da svake godine darujemo i monahe iz naših manastira pa su tako prsluci poslati manastiru Svete Melanije u Zrenjaninu, Slancima kod Beograda, a ove godine idu u manastir Mesić kod Vršca. Od vune što preostane, pletemo razne stvari, za prodaju, kako bi pokrili troškove",kaže Večanski.

Pale tone vune i bacaju je na deponiju, jer za nju nema kupaca

Prema njenim rečima, u planu je i osnivanje Centra za reciklažu vune. Ova ideja od samog početka dobila je podršku, navodi Zrenjeninski.com

"Ako uspemo u nameri, biće to centar i za obuku svih zainteresovanih. Onda bi na jednom mestu i prali i češljali, odnosno ispredali vunu, a zatim preli i bojili. Tako bi imali ovde zaokružen proces",napominje predsednica ovog Udruženja.

Vuna se pere domaćim sapunom

Činjenica koju bi trebalo istaći je da vunu peru isključivo domaćim, takozvanim, svinjskim sapunom, koji žene same prave. On se pokazao kao najbolji za ovu namenu.

Vuna koja je ove godine oprana, biće prosleđena ženama iz Jarkovca, Boke i Elemira, za svrhu pravljenja finalnih proizvoda.


Izvori

zrenjaninski.com


Tagovi

Banatsko jagnje Pranje vune Udruženje žena Pranje vune na Tamišu Marija Večanski


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)