Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monarch Tractor
  • 05.02.2021. 07:30

Na tržište stiže prvi električni samohodni traktor

Može se programirati, voziti sa ili bez vozača, izveštava o stanju useva, ima sistem sigurnosti koji onemogućuje prevrtanje i sudaranje, a koje su još njegove prednosti otkrijte u nastavku.

Foto: Facebook/ Monarch Tractor
  • 186
  • 10
  • 0

Američka kompanija Monarch Tractor je nedavno lansirala potpuno električni samohodni traktor koji je kombinacija autonomne vožnje i veštačke inteligencije. Kako piše futurefarming, mašina je opremljena tako da može raditi na unapred programiran način, ali se njime može upravljati i ručno. Zanimljivo je i to da ima mogućnost rada u takozvanoj senci odnosno može slediti radnika tokom posla. 

Osim toga, opremljen je bezbednosnim uređajima i kamerama koji neprestano nadziru njegovu okolinu sa rotacijom od 360°. Uz to, ima i različita rešenja koja onemogućuju prevrtanje, a služe i za izbegavanje sudara. 

Prikuplja korisne podatke

Njegov sistem neprestano nadgleda i analizira okolinu pa do kraja dana može da prikupi i spremiti više od 240 GB podataka koji poljoprivrednicima mogu poslužiti za dobijanje korisnih informacija poput onih o stanju useva, proceni prinosa pa čak i prisutnosti štetočina. Koristeći dobijene informacije, primena pesticida i dodavanje hraniva se mogu prilagoditi potrebama biljaka.

Uz pomoć pametnog telefona ili korisničkog interfejsa rad traktora se može kontinuirano pratiti. U slučaju opasnosti ili promene uslova rada on automatski šalje poruku vlasniku koji, ako je potrebno, može odmah intervenisati.

Raditi može do 10 sati sa 40 konjskih snaga, a ima maksimalan domet od 70 konjskih snaga. Pogon mu je na sva četiri točka, a sadrži bateriju koja se može napuniti za četiri do pet sati. Međutim, iz ove kompanije napominju da kupci za nju dobijaju i desetogodišnju garanciju.

A cena?

Ovo vozilo dobilo je mnoge nagrade za inovacije i zaštitu životne sredine, a proizvođači se nadaju da će poljoprivrednici njime povećati svoju konkurentnost na tržištu uz istovremeno smanjenje štetnih gasova.

Može se unapred naručiti, a njegova je cena oko 50.000 američkih dolara, što je oko 41.580 evra. Prve isporuke su planirane za jesen ove godine.

Kako izgleda dizajn i rad ovog traktora pogledajte u videu:


Tagovi

Monarch Tractor Električni traktor Samohodni traktor Inovacija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.