Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled na 2022.
  • 31.12.2022. 13:30

Na visoke cene i rat "nakalemila" se i suša - šta je globalno obežilo 2022.?

Godinu smo započeli puni nade, očekujući oporavak tržišta. Ništa se od toga nije desilo. Šta više, rat je uzrokovao tektonske poremećaje i doveo do nikad veće neizvesnosti i straha u ono što donosi sutra.

Foto: Depositphotos/ancoay
  • 83
  • 16
  • 0

Nakon dve pandemijske godine, u 2022. smo gledali kao ozebao u sunce. Ratari su znali da ih čeka povesno najskuplja prolećna setva, zbog cena goriva, đubriva, semena, repromaterijala - no svi su se nadali stabilizaciji tržišta. 

Valjalo se pripremiti i na još jednu zimu bez snega, golomrazicu, uštede u svim aspektima proizvodnje. 

A onda je na tlu Evrope, između Rusije i Ukrajine, 24. februara počeo rat

Dani, nedelje i meseci koji su usledili, izuli su tržište iz cipela. Dakle, Rusija i Ukrajina globalno su važne za proizvodnju žitarica, posebno pšenice. U sezoni 2020./21. Rusija je bila na prvom mestu kao izvoznik ove žitarice u iznosu od 20 odsto svetskog tržišta, dok je Ukrajina sa osam odsto zauzimala četvrto mesto posle Kanade i Australije. Takođe, Rusija je veliki proizvođač đubriva i gasa. 

Deset meseci rata u Ukrajini - kakve posledice na agrar ostavlja?

Izvoz poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora, najvažnijeg puta za njihov transport iz Ukrajine je stao, sve tamo do kraja jula kada je otvoren koridor za žitarice. Sve je ovo pokrenulo tektonske poremećaje na tržištu - rast cena žitarica, uljarica, energenata, hrane, pitanje zavisnosti, odnosno samoodrživosti u određenim proizvodima. 

Na sve se nakalemila i suša, drugu godinu zaredom. Pšenica ju je u većini evropskih zemalja dobro podnela, no duga razdoblja bez kapi kiše uz visoke temperature u julu i avgustu, prvenstveno su se odrazile na kukuruz, a onda i suncokret te soju.

Da ipak ne bi bilo sve tako crno, ove je godine došlo do normalizacije sajamskih priredbi. Održani su brojni međunarodni sajmovi kao što su velika Agritechnica, Fruit Logistica, SIMA, EIMA, ali i mnogi drugi koje su posestioci sa veseljem dočekali i pohodili. 

Pred nama je nova godina - više nego ikada obeležena sa još većom nadom u bolje sutra, ali i strahom što ono donosi. Čeka nas još veća neizvesnost, visoke cene svih inputa, uštede, precizna planiranja svakog segmenta proizvodnje, a vrlo verovatno još jedna sušna sezona. 

Želimo vam da je preživite što bezbolnije, a sreću ćemo ostaviti za neka bolja vremena. 


Tagovi

Poljoprivreda 2022 Rat u Ukrajini Poremećaji na tržištu Suša Visoke cene


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovo je delo vrhunskog majstora.