Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orao krstaš
  • 04.08.2018. 18:30

Nada je poletela! Poslednji par orlova krstaša ispratio mladunče iz gnezda.

Mladučne jedinog para orlova krstaša u Srbiji, sa imenom Nada, vinulo se u nebesa.

Foto: Pixabay / BarbeeAnne
  • 1.153
  • 56
  • 0

Nakon četiri meseca, mladučne poslednjeg para orla krstaša u Srbiji, Bore i Eržike, po prvi put je poletelo krajem jula! Ovim je završen posao volontera i članova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji su štitili gnezdo. Vodila se i diskusija o tome kako bi trebalo nazvati prinovu, a kada se utvrdilo da je u pitanju ženka, pobedu je odnelo ime Nada - simbolično. 

Krsta, Srba, Lala - kako će se zvati jedini orlić krstaš u Srbiji?

Orlovima potreban mir

Zadatak volontera i članova bio je da u rezervatu prirode "Pašnjaci velike droplje" spreče uznemiravanja ptica i obezbede potreban mir.

"Ova sezona bila je puna novih izazova. Prošlogodišnje gnezdo srušila je oluja, pa su se orlovi smestili na drugo stablo na lokaciji na kojoj je znatno veće uznemiravanje. Krstaši su izuzetno osetljivi na prisustvo ljudi i legla im često propadaju zbog uznemiravanja. Naš najveći posao bio je da postignemo dogovor sa lokalnim poljoprivrednicima i da nađemo kompromis između odvijanja radova i obezbeđivanja potrebnog mira za orlove", rekla je Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Opstanak orlova zavisi od samo jednog para

Opstanak orla krstaša u Srbiji zavisi od jedinog preostalog gnezdećeg para, koji nastanjuje severni Banat, stoji na sajtu Društva za proučavanje ptica Srbije. Ovaj par se prati već čitavu deceniju, a  uspešno gnežđenje zabeleženo je samo u poslednje dve godine. "Svaki novi mladunac je nova nada za povratak orlova krstaša na naše prostore, pa smatramo da je odabrano ime vrlo prikladno", zaključuje Miskovićeva.


Izvori

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije


Tagovi

Orao krstaš Carski orao Nada Orlić Pašnjaci velike droplje Let Milica Mišković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.