Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žene u poljoprivredi
  • 10.02.2021. 18:00

Nagrada za inovaciju žena u poljoprivredi za podsticanje razvoja novih poslovnih modela

U finalu je uz Mađaricu, Belgijanku, Španjolku i Italijanku i Hrvatica Marija Cafuk, poznata po uzgoju "Varaždinskog kupusa" koja na svom gazdinstvu koristi pametne poljoprivredne pristupe.

Foto: Depositphotos/maxsol7
  • 99
  • 4
  • 0

"Žena je stub kuće", stara je narodna izreka, a za one koje se bave i poljoprivredom slobodno možemo reći da čini celu kuću i domaćinstvo. Budi se pre sunca, brine o porodici, životinjama, usevima, zasadima, pravi zimnicu... ona je svojevrsni perpetuum mobile koji svoju energiju dopunjuje sa još više rada. 

Ali, to se oduvek podrazumevalo. Žene, posebno u ruralnim prostorima nikada nisu tražile valorizaciju i nagradu za svoj rad. On je, na sreću, prepoznat na višem, EU nivou. 

Nagrada za inovaciju žena u poljoprivredi za istaknuti doprinos koji one daju ruralnom razvoju, šumarstvu i agraru, prvi je put predstavljena 2010. godine, a ove će joj biti šesto izdanje. Ustanovilo ju je Evropsko udruženje poljoprivrednih proizvođača Copa Cogeca, a vodeća tema je "Poljoprivrednice kao koorinatorke klimatskih inovacija". 

Kroz ovogodišnju nagradu cilj je pokazati kako poljoprivrednice podstiču razvoj novih poslovnih modela i njihovu aktivnu ulogu u rešavanju najvećih izazova u poljoprivredi i šumarstvu, a u odnosu na klimatske promene.  

"Svakim novim izdanjem impresionirana sam raznolikošću kvaliteta projekata koji nam dolaze iz cele Evropske unije. Među više od 40 pristiglih prijava, ove je godine izbor bio vrlo težak", otkriva Lota Folkeson, predsednica Odbora za žene COPA-e dodajući kako žene u agraru iz godine u godinu ne vode samo ekonomski održive farme nego pokušavaju da razviju i projekte koji sadrže socijalnu i dimenziju zaštite životne sredine. 

"Zbog toga treba da podstičemo više mladih da se pridruže našim redovima. Ovom nagradom želimo da pošaljemo jasnu poruku EU ženama: Usudite da se bavite poljoprivredom!"

U najužem izboru je pet kandidatkinja među kojima je i Marija Cafuk iz Hrvatske, kako u Copa Cogeca kažu, poznata po uzgoju "Varaždinskog kupusa" koja na svome gazdinstvu koristi pametni poljoprivredni pristup.

Osim nje, tu su Boglarka Biro iz Mađarske, šumarska inženjerka sa 21 godinom iskustva koja kombinuje profesionalno i lično iskustvo održive poljoprivrede i upravljanja šumama. 

Nazaret Mateos Alvares iz Španije gljive uzgaja na ekološki način, cirkularnom ekonomijom sa "nula" otpada. 

Italijanska kandidatkinja, Imakolata Miljačio takođe je ekološki proizvođač koja optimizuje upotrebu digitalne i AI tehnologije u uzgoju svojih zasada. 

Peta kandidatkinja je Ines Teunis iz Belgije koja se bavi stočarstvom, takođe održivom i cirkularnom proizvodnjom mesa svog brenda. 

Više o svim finalistima potražite putem ovog linka

Proglašenje pobednice i dodela nagrada održaće se 10. marta 2021. putem internet događaja.


Tagovi

Žene u poljoprivredi COPA COGECA Nagrada


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D