Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RuralFoto finale
  • 15.09.2023. 14:45
  • Osijek

Najbolje ruralne fotografije u 2023.: Mokra Gora pobednik u kategoriji #selo

"Fotografija je nastala u Srbiji na Mokroj Gori, ja sam iz Bosne, a prvo mesto osvojila je u Hrvatskoj", rekao je Drago Stojnić iz Prijedora i nasmejao publiku AgroRocks konferencije.

Foto: Agroklub
  • 316
  • 44
  • 2

Na konferenciji AgroRocks 2023. koja se danas, 15. septembra odvija u Osijeku - u Hrvatskoj, proglašeni su pobednici RuralFoto izbora za najbolje ruralne fotografije u 2023. godini te je predstavljena izložba najboljih radova u Centru za posetioce Tvrđa.

TOP 4 fotografije su...

Stručna komisija, sastavljena od predstavnika medija, naučne zajednice, fotografa, dizajnera i komunikacionih stručnjaka, odabrala je deset najboljih fotografija u svakoj od kategorija: proizvodnja, selo, životinje i priroda. Ocenjivale su se samo valjano nominovane (s potpunim profilima autora), objavljene u roku trajanja izbora.

Pristiglo je pregršt izvrsnih fotografija sa neverovatnim prikazima proizvodnje hrane, sela i običaja koji ih krase te mnoštvom vrhunskih slika životinja u njihovoj prirodnoj okolini.

Ukupno je zabeleženo 154 glasa učesnika koji su između deset najboljih iz svake od kategorija izbora, na osnovu proseka ocena, odabrali sledeće.

U kategoriji #priroda pobedu odnosi fotografija uljane repice autora Željka Cara iz Đurđevca (HR) s prosečnom ocenom 6.99.

"Prostrane livade i polja možda su najlepša u proleće. Tada priroda blista u različitim bojama, a obrađena polja svedoče o marljivim poljoprivrednicima", reči su kojima ju je opisao Željko pri nominaciji. 

Uljana repica, autor: Željko Car

Zanimljivo je kako su #životinje odnele prosečno najviše ocene, a najbolja od njih jeste ona koja oslikava siluete krda "jelena u maglovitoj noći" baranjskih šuma koje je zabeležila Ankica Ursić Molnar iz Kneževih Vinograda. Vrlo mističnog tona, sjajne kompozicije i jednako odličnog tajminga, jer - rika jelena je upravo u toku. Ova je fotografija ostvarila najveću ocenu čitavog izbora - 7.71!

Jeleni, autorka: Ankica Ursić Molnar

U kategoriji #selo, pobedu nosi fotografija seoske idile Mokre Gore u Srbiji, gde u brdskom krajoliku ispred tradicionalnih drvenih kuća odmara domaća mačka, dok iza nje, naizgled potpuno slučajno, prolazi najbolji čovekov prijatelj, pas, što je publika nagradila ocenom 7.08. Fotografiju potpisuje Drago Stojnić koji je inače iz Prijedora u susednoj Bosni i Hercegovini.

Seoska idila, autor: Drago Stojnić

I konačno, u kategoriji #proizvodnja najbolji je rezultat ostvarila fotografija proizvodnje meda u Lijevče polju, Milene Erceg iz Gradiške (BiH). Sudije su ovoj dinamičnoj fotografiji, s koje gotovo da se čuje zujanje pčela i oseti pčelareva pažnja i ljubav prema njima, dali vrlo visoku ocenu, 7.54.

Proizvodnja meda, autorica fotografije: Milena Erceg

Nagradu publike, odnosno ona fotografija koja je u sve četiri kategorije dobila najviše njihovih glasova, osvojila je fotografija Roberta Stranića, a nastala je prilikom berbe kupusa u Istri. Ona je dobila respektabilnih 67 lajkova.

Berba kupusa, autor: Robert Stranić

Dodelu nagrada vodio je Martin Vuković, urednik i voditelj Emisije za poljoprivredu i selo Hrvatskog radija, koji za brojne slušatelje svake nedelje donosi najnovije informacije iz sveta agrara. Program je emitovan i putem YouTube kanala Agrokluba gde su ga pratili svi zainteresovani.

Javno i transparentno

Na izbor je nominovano više od 1.200 fotografija učesnika iz tri države - Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Trajao je ukupno tri meseca, od 1. juna do 31. avgusta 2023., a sve radove možete pregledati klikom na #RuralFoto.

Bio je ovo jedinstven foto konkurs sa potpuno javnom i transparentnom procedurom.

Dakle, sve nominovane fotografije su autori postavljali na Agroklubovu društvenu mrežu KLUB te su najbolje, za svaku od četiri kategorije - proizvodnja, selo, životinje i priroda, izabrali sami, među sobom. 

U galeriji ispod teksta pogledajte sve fotografije koje su ušle u završnicu RuralFoto konkursa.

Finalistima čestitamo! 

Partneri RuralFoto izbora su Evropska komisija, zatim Hrvatske šume d.d. koje autora najbolje fotografije po izboru publike, nagrađuju vikend odmorom u Gorskom kotaru te kompanija Pevex.


Foto prilog


Tagovi

RuralFoto AgroRocks Najbolje ruralne fotografije u 2023. Izbor Finalisti KLUB Proglašenje pobednika


Autorka

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistar politikologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj


Partner

RuralFoto

Agroklub, Internet

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da zahvaljujući Beeamond sistemu možete gajiti pčele u kući? Da, dobro ste pročitali.. Divna Marijana Dolašević je objasnila čitaocima Agroklub-a kako izgleda košnica i kako se koristi. Više o tome čitajte uskoro na Agroklub... Više [+]