Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolji mladi poljoprivrednici
  • 20.10.2017. 20:00

Najbolji projekti iz Austrije, Španije i Holandije

Na 4. EU kongresu mladih poljoprivrednika u Briselu nagrade su otišle u Austriju, Španiju i Holandiju.

  • 159
  • 7
  • 0

Četvrti EU kongres mladih poljoprivrednika održan je u Evropskom parlamentu u Briselu u Belgiji.

Boje Hrvatske na EU takmičenju mladih farmera branio je Matija Cetinić-Frankos, ovogodišnji najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik sa svojim projektom uzgoja bobičastog voća.

Predstavnik Austrije dolazi iz sektora stočarstva, tačnije proizvodnje kravljeg mleka. Uz navedeno, uspešno je spojio uzgoj jagoda i proizvodnju domaćeg voćnog jogurta. Grčku je predstavljao pčelar i proizvođač vina i maslinovog ulja. Iz Letonije smo videli primer farme na 900 hektara, koja je lider ekološkog uzgoja teladi i jelenske divljači, uspešno spojenu sa ruralnim turizmom.

Bugarska je takođe imala predstavnika iz sektora stočarstva, odnosno proizvodnje mleka. Holanđani Sander Tus (Sander Thus) i Iris Boumers odneli su nagradu za najbolji projekat, koji se bazira na online sistemu podrške izazovima njihove poljoprivrede.

Poljaci su prezentovali svinjarsku farmu, u sklopu koje se nalazi i bioplinsko postrojenje, dok je Portugal predstavljen kroz porodični posao uzgoja voća i povrća. Ban Ionel iz Rumunije, doktorand šumarstva, predstavio je svoj posao u pčelarstvu.

Pokretno izmuzište iz Slovenije

Vrlo zanimljiva rešenja doneo je mladi farmer iz Slovenije, sa malog gazdinstva od 25 hektara zemlje, 10 hektara šume i 20 muznih krava, baziranog na proizvodnji organskih mlečnih proizvoda. Toni Kukenberger je podstaknut problemom muže kod stada krava u slobodnom uzgoju osmislio pokretno izmuzište. Uzeo je porodični traktor star 45 godina i njega iskoristio za vuču izmuzišta koji je sam napravio.

Španija je predstavila veliku farmu ovaca, koju na svoj specifičan način vode novinar, veterinar i učiteljica. Na kraju, nagrade za najbolje projekte otišle su u Austriju, Španiju i Holandiju, na temelju rezultata ocenjivanja stručnog žirija. Najbolji projekat odneo je mladi poljoprivrednik iz Holandije, najodrživijim je proglašen onaj iz Španije, a najinovativniji je mladi poljoprivrednik iz Austrije.


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)