Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 05.05.2023. 15:15

Najdinamičnije tržište pšenice, kukuruz - 25 din/kg sa PDV-om

Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 21,80 do 22,80 din/kg bez PDV-a.

Foto: Depositphoto/MichaelAbramov
  • 186
  • 35
  • 0

Najviše aktivnosti u nedelji za nama zabeleženo je na tržištu pšenice, koja drugu nedelju za redom zauzima primat u trgovanju. Negativan cenovni trend i dalje je prisutan kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Preko Produktne berze ukupno je prometovano 2.874 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 76.469.250,00 dinara. Obim prometa veći je za 29,17 odsto u odnosu na prošlonedeljni.

Na tržištu kukuruza, izražena je slaba tražnja i na nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu. U zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta prodaje, berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 22,00 do 23,00 din/kg. bez PDV-a, uz tendenciju pada cene. Ponder cena iznosi 22,73 din/kg bez PDV-a (25,00 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju, cena je niža za 3,12 odsto.

Najviše se trgovalo pšenicom

Tržište pšenice bilo je najdinamičnije. U strukturi kupaca našli su se mlinari, trgovci i izvoznici, a za razliku od prethodne nedelje kada je bilo interesovanja i za kvalitetniju pšenicu, ove nedelje tražnja je bila usmerena na pšenicu sa proteinom 11-12 odsto.

Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 21,80 do 22,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 22,34 din/kg bez PDV-a (24,57 din/kg sa PDV-om), pokazujući pad od 6,93 odsto u odnosu na sedam dana ranije.

Sojino zrno - 57 din/kg bez PDV-a

Iako slaba, ponuda sojinog zrna u cenovnom rasponu od 58,00 do 58,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta nije rezultirala zaključenjem ugovora. Tražnja je bila izražena za manje količine i na nižem cenovnom nivou. Sojinim zrnom trgovalo se krajem nedelje po jedinstvenoj ceni od 57,00 din/kg bez PDV-a (62,70 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. Statistički
posmatrano, cena je zabeležila pad od 1,72 odsto.

Stočni ječam sa hektolitrom 60kg prometovan je po ceni od 22,50 din/kg bez PDV-a.

Berza 3. - 5.5.

Bankrot First Republic Bank i problem sa nivoom američkog duga pogoršavaju situaciju na finansijskim tržištima. Evropska komisija je pojasnila svoje mere restrikcije uvoza ukrajinskih proizovoda u Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku. To će se za sad odnositi samo na pšenicu, kukuruz, uljanu repicu i suncokret u periodu od 2. maja do 5. juna. Tranzit je i dalje dozvoljen.

Video napada drona na Kremlj u Moskvi, iako kontroverzan, podstakao je juče rast cena pšenice zbog rasta geopolitičkog rizika u nedelji finalnih pregovora oko koridora. Sastanak Federalnih rezervi rezultirao je u očekivanom rastu referentne kamatne stope za +0,25. Iako je ton Fed-a bio ublažen, govor Džeroma Pauela ostao je vrlo nejasan oko nastavka monetarne politike američke centralne banke.

Ugovor za pšenicu na Evronekstu sa septembarskim prispećem rastao je 14 €/t od srede ujutru do jučerašnjeg zaključenja trgovanja. Centralna Evropa, ipak, ostaje zagušena zalihama dok se približava kraj sezone. Na cenu uljane repice nastavlja da utiče slabost nafte, kojom se trguje ispod 70 $/barel u Njujorku, zbog rizika od usporavanja američke eknomije i slabog kineskog oporavka. Rast cene palminog ulja pružio jenešto podrške cenama uljane repice. Tunis je pokrenuo novi tender za 100.000 tona durum pšenice i 75.000 t stočnog ječma.

Svi proizvodi su slabili

Pogoršanje makroekonomskog konteksta, naročito u SAD, nastavlja da utiče na robe i prema tome na cene u Čikagu. Svi proizvodi su slabili. Kukuruz i soja trpe zbog veoma jake sadašnje i buduće izvozne konkurencije iz Brazila. Ta dva proizvoda su takođe pod uticajem dobrog napretka američke setve.

Američkoj pšenici i dalje nedostaje konkurentnost u izvozu. Nakon pada cena početkom nedelje, cena pšenice je zabeležila rast u Čikagu i na zatvaranju je bila jača za više od pet odsto, podržana kupovinama fondova u geopolitičkom kontekstu koji postaje sve više neizvestan što se tiče Crnog mora i dogovora o koridoru.

Cene američke pšenice su takođe podržane razočaravajućim rezultatima obilaska useva ozime pšenice u Oklahomi. Zbog kineskih otkazivanja, nedeljne američke izvozne prodaje kukuruza su pale na istorijski negativan nivo od -316.000 t tokom prošle nedelje. Nedeljne američke izvozne prodaje pšenice su pale na 211.000 t. Izvoz soje je bio u skladu sa očekivanjima, na 290.000 t. Cene kukuruza i soje novog roda se snižavaju zbog očekivanja brže američke setve. Ipak, situacija sa vlagom u SAD ostaje krhka, jer sušni uslovi na zapadu Kukuruznog pojasa nastavljaju da se pogoršavaju.


Tagovi

Produktna berza Cena kukuruza Cena pšenice Cena soje Cena stočnog ječma Kinesko otkazivanje Američka pšenica


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u