• Princeza pušnice
  • 15.04.2019. 17:00

Najveća slanina na ovim prostorima teži čak 195 kg

"Princeza pušnice" ove godine teži čak 195 kilograma i uverljivo je postala najveća ikad proizvedena slanina na ovim prostorima. Naime, već tradicionalno na praznik Cveti, u baranjskom etno selu Karanac održao se Prolećni vašar čiji je središnji događaj izbor najveće suve slanine. 

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
  • 760
  • 38
  • 0

"Princeza pušnice" ove godine teži čak 195 kilograma i uverljivo je postala najveća ikad proizvedena slanina u Slavoniji i Baranji. Naime, već tradicionalno na praznik Cveti, u baranjskom etno selu Karanac održao se Prolećni vašar čiji je središnji događaj izbor najveće suve slanine

U konkurenciji šest velikih slanina, apsolutno je odskočila slanina "Kumova iz Valpova", kako su se proizvođači nazvali. Slanina rekorderka nekada je bila svinja Đuro koji je imao 720 grama kada se oprasio (i bio petnaesto prase), a 495 kilograma kada je završio svoj život.  

"Mama ga je dva puta odbacivala sa sise pa smo ga morali othraniti. Kada je dosegao 60ak kilograma, prebacili smo ga na salaš jednog od kumova i tamo je Đuro živeo na slobodi, bez stresa i ograničenja. Čak smo mu iskopali i rupu u koju smo donosili vodu da se valja u toj kaljuzi. Voleo se maziti, prepoznavao nas je kad mu donesemo hranu, trčao je do nas čim oseti miris klope. Dosegao je čak 495 kilograma. Nismo nikada videli veće svinje od njega" otkrio je Nikola Barišić iz Valpova. 

Slanina rekorderka pre sušenja bila je 260 kilograma, a nakon sušenja došla je na pobedničkih 195 kilograma. Ipak i druga najveća slanina bila je ogromnih dimenzija i teška 166 kilograma.

O kakvom je rekordu reč, možda najbolje govori podatak da su "Tri kuma iz Valpova" bili pobednici prošle godine (ove godine bilo je pet kumova), međutim najveća slanina samo godinu ranije težila je "svega" 40 kilograma. 


Tagovi

Slanina Rekord Đuro Nikola Barišić


Autorka

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!