Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarna energija
  • 10.01.2023. 16:30

Najveće solarno postrojenje u Srbiji biće - u Lapovu

Nova elektrana će već od marta početi sa proizvodnjom struje i to između 15 i 16 megavat sati godišnje.

Foto: Depositphotos/PetroP (ilustracija)
  • 205
  • 31
  • 0

Na 12 hektara u Lapovu, početkom septembra prošle godine, započela je izgradnja najvećeg solarnog postrojenja u našoj zemlji i kada bude završeno EPS-u će isporučivati oko 10 megavata električne energije, piše Ritam grada, a prenosi Glas Šumadije.

Nova elektrana će, prema rečima stručnjaka, već od marta početi sa proizvodnjom struje i to između 15 i 16 megavat sati godišnje, zavisno od toga koliko će sunčanih dana biti. Biće postavljeno 17.980 panela, a ovaj obnovljivi izvor energije imaće snagu od 9,913 MW

Investitor je firma "DeLasol", a prema rečima Miloša Kostića, vlasnika domaće firme "MT-Komex" koja je zadužena za izgradnju postrojenja, u toku su radovi na postavljanju konstruktivnog sistema, nosača panela. Ulaganja u novo solarno postrojenje u Lapovu je oko devet miliona evra, a u kompletne poslove, od  ideje, projektovanja postrojenja i izgradnje, uključeni su isključivo naši ljudi i domaće firme. 

U planu gradnja solarne elektrane u Požarevcu?

Podsetimo, preduzeće iz Beograda planira da u Požarevcu izgradi solarnu elektranu snage od 500 kW. U urbanističkom projektu se navodi da se planira postavljanje solarne (fotonaponske) elektrane snage oko 0,5 MW.

Da bi podstakla korišćenje obnovljivih izvora energije, država je 2021. godine donela Zakon što bi trebalo da bude pokretač ugradnje solarnih elektrana i vetroparkova čime će se ubrzati dekarbonizacija energetskog sektora Srbije.


Tagovi

Solarno postrojenje Miloš Kostić Obnovljivi izvori energije Solarna elektrana


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...