Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o finansijskoj podršci
  • 29.12.2017. 12:30

Naknada za poljoprivrednice sa decom

Nadležni veruju da će ova mera omogućiti da se rađa više dece na selima.

Foto: Toppazzini / Flickr
  • 458
  • 21
  • 0

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom omogućava poljoprivrednicama da imaju pravo na naknadu po osnovu rođenja, nege i posebne nege deteta. Uslovi koji moraju biti ispunjeni su da je žene vlasnica poljoprivrednog gazdinstva i da je po osnovu poljoprivredne delatnosti uplaćivala doprinose za penziono osiguranje.

Podsticaj za rađanje

Nadležni veruju da će ova mera omogućiti da se rađa više dece na selima.

"Žene, koje su vlasnici poljoprivrednog gazdinstva, ostvarivaće ostale naknade na osnovu osnovice na koju su plaćani doprinosi za obavezno socijalno osiguranje 18 meseci pre rođenja deteta. A žene koje su poljoprivredni osiguranici na osnovu osnovice na koju su plaćeni doprinosi za penzijsko- invalidsko osiguranje, 24 meseca pre otpočinjanja odsustva, odnosno rođenja deteta", objašnjava za RTS Milena Antić Janić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Malo žena koje su nosioci gazdinstava

Ne zna se koliko žena će moći da ostvari ovo pravo. Popis u poljoprivredi je pokazao da su žene u manje od 20 odsto slučajeva nosioci poljoprivrednog gazdinstva, a mnoge se odriču nasleđa u korist muških naslednika. Poznavaoci smatraju da bi moglo da se razmišlja o ponovnom uvođenju prava da poljoprivredno gazdinstvo ima dva nosioca.

"Novi zakon, gde žene mogu da koriste porodiljsko bolovanje ili odstustvo za negu dece, dobro će doći ženama koje apslolutno nikakva prava nisu imale", smatra Snežana Marković Đurović iz Centra za razvoj sela, Čačak.

Foto: Toppazzini / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Snežana Marković Đurović Milena Antić Janić Poljoprivrednice Deca Naknada Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao