Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana pesticida
  • 03.12.2023. 15:00

Nakon dve godine hlorpirifos ponovo uveli u upotrebu

Poljoprivredne grupe u SAD podnele su tužbu protiv Američke organizacije za zaštitu životne sredine. Nakon presude se očekuje ponovna upotreba hlorpirifosa u nekim državama od 2024.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 237
  • 23
  • 0

I dok je hlorpirifos zabranjen u Evropskoj uniji, u pojedinim državama SAD-a je ponovo odobren, izveštava Citrus Industry. Zabrana upotrebe u svim usevima je doneta 2021. od strane Američke organizacije za zaštitu životne sredine EPA i bila je važeća dve godine.

Poljoprivredne grupe su u februaru 2022. podnele tužbu protiv agencije, tražeći da povrate mogućnost da ga poljoprivrednici koriste za zaštitu svojih useva. Inicijativi se pridružila 81 organizacija koje su tvrdile da agencija ignoriše naučne dokaze koji podržavaju sigurnost pesticida za određene namene.

Odluka bila proizvoljna i hirovita

Tamošnji Federalni apelacioni sud za osmi okrug, u kome su Minesota, Ajova, Misuri, Arkanzas, Nebraska i Dakota, presudio je 2. novembra da EPA nije poštovala zakon kada je ukinula tolerancije na hlorpirifos. U presudi je navedeno da je odluka bila proizvoljna i hirovita. Iz poljoprivrednih organizacija navode da je bio izazov da se sredstvo vrati na jedanaest useva koji su prošli procenu rizika, a među njima su i citrusi.

Šta stoji iza skandala o prisustvu i sadržaju hlorpirifosa u srpskom voću?

Sudska presuda zahtevala je od EPA da ponovo proceni da li se hlorpirifos može bezbedno da koristi na usevima kao što su šećerna repa, soja i neko voće i povrće. Navodi se da nisu uzeti u obzir svi argumenti i da je EPA izabrala jedno rešenje, a to je zabrana svake upotrebe navedene aktivne materije bez razmatranja da li se može sigurno koristiti u drugim usevima.

To znači da će se vratiti u upotrebu u navedenim državama 2024. godine. Ipak, neke države, uključujući Kaliforniju, Havaje, Mariland, Njujork i Oregon, nastavljaju sa zabranom hlorpirifosa.

I dalje zabranjen u EU

U Evropskoj uniji je povučen iz upotrebe od 13. januara 2020., a insekticidima koji ga sadrže moglo se trgovati do 1. aprila 2020. godine, dok je krajnji datum primene bio 16. aprila iste godine.

Od tada je na snazi zabrana upotrebe ove aktivne materije i nema naznaka da će doći do izmene odluke.


Tagovi

Hlorpirifos Zabrana hlorpirifosa Zabrana pesticida EPA Presuda SAD


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612