Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza u Evropi
  • 24.02.2022. 18:00

Napad Rusije na Ukrajinu uzrokovao snažan rast cene pšenice

Ukrajina je žitnica Europe, a Rusija najveći globalni izvoznik pšenice.

Foto: Bigstock/SergBob
  • 1.327
  • 87
  • 0

Napad Rusije na Ukrajinu doveo je danas do naglog skoka cene pšenice na svetskim tržištima. 

Kako piše agrarheute, cena pšenice na evropskom tržištu porasla je na nešto manje od 290 evra po toni. Međutim, već sutra očekuje se povećanje na čak 330 evra. Poskupele su i sve ostale vrste žitarica i uljarice.

Svetski mediji prenose i da je cena bušela pšenice (35,24 litara) porasla više od pet odsto odnosno na 935 američkih centi (9,35 dolara) i time se približila najvišem nivou od 2012. godine.

Do skoka je naravno došlo zbog pretnje poremećaja u snabdevanja. Dakle, Rusija je globalno najveći izvoznik pšenice, a zajedno s Ukrajinom, koju se naziva još i "žitnicom Evrope" čini gotovo trećinu (29 odsto) svetskog izvoznog tržišta ove žitarice. 

Prema podacima ukrajinske vlade, iz 2018. godine, poljoprivredni sektor čini gotovo 17 odsto BDP-a i donosi gotovo 38 odsto deviznih prihoda. Vodeće kulture u poljoprivredi su upravo žitarice, a glavna među njima je ozima pšenica. Tu su i ječam i raž, na koje se oslanja veći deo našeg kontinenta, navodi CNBC

S druge strane, Rusija je prošle godine požnjela 123 miliona tona žitarica, uključujući 76 miliona tona pšenice. Ovim količinama u potpunosti zadovoljavaju domaće potrebe te izvozne mogućnosti zemlje, navodi Tadviser

Mnogi se oslanjaju na ukrajinsku pšenicu

Analitičari smatraju kako će lanci snabdevanja žitaricama biti sve više poremećeni kako se kriza pogoršava.

"Iako sezona žetve daleko još nekoliko meseci, dugotrajni sukob bi ove jeseni mogao stvoriti nestašicu hleba i povećati potrošačke cene", izjavio je Alan Holand, izvršni direktor i osnivač kompanije "Keelvar".

Ovim političkim previranjima neće biti pogođena samo Evropska unija, budući da se na ukrajinsku pšenicu i kukuruz oslanjaju mnoge države Bliskog istoka i Afrike. 

Traže se alternativna tržišta (Foto: Depositphotos/digiart)

"Kina je takođe veliki uvoznik ukrajinskog kukuruza - zapravo, Ukrajina je zamenila SAD kao najveći kineski dobavljač tom žitaricom 2021.", rekla je Don Tiura, predsednica grupe "Sourcing Industry". 

Šta sa metalima? 

Cene pšenice i kukuruza nakon kratkog pada, opet su skočile. Fjučersi na pšenicu kojima se trguje u Čikagu porasli su za oko 12 odsto od početka ove godine, a za kukuruz za 14,5 odsto u istom razdoblju.

Nestabilne cene žitarica na evropskom tržištu

Važno je napomenuti i da Rusija kontroliše oko 10 odsto svetskih rezervi bakra i glavni je proizvođač nikla i platine, izjavio je Per Hong, stariji partner konsultantske kompanije "Kearney". Nikal je ključna sirovina za proizvodnju baterija električnih vozila, a bakar se uveliko koristi u proizvodnji elektronike i u građevini.

"Američka industrija čipova uveliko se oslanja na ukrajinski neon, a Rusija takođe izvozi niz elemenata koji su ključni za proizvodnju poluvodiča, mlaznih motora, automobila i lekova", kaže Hong.


Tagovi

Kriza Rusija Ukrajina Eskalacija Sukob Alan Holand Don Tiura


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta