Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrane biljnog porekla
  • 27.12.2017. 08:00

Naša hrana bezbedna i kvalitetna

Studija "Bezbednost hrane biljnog porekla u Republici Srbiji" pokazala je da nema razloga za brigu.

Foto: CIAT / Flickr
  • 180
  • 8
  • 0

Hrana biljnog porekla u našoj zemlji je bezbedna i dobrog kvaliteta. Međutim, situacija je drugačija sa pekarskim proizvodima. Ovo je rečeno na na predstavljanju studije "Bezbednost hrane biljnog porekla u Republici Srbiji".

Mali broj nepravilnosti

Studija je analizirala više od četiri miliona prikupljenih podataka i više od milion pojedinačnih uzoraka. Kod manjeg broja uzoraka primećene su nepravilnosti sa salmonelom i plesnima.

"Možemo biti zadovoljni rezultatima sedmogodišnje studije. Veoma mali procenat neispravnih namirnica pokazao se u ispitivanju, a to ne znači da su bile i na tržištu. Rezultate su potvrdile sve akreditovane laboratorije", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović, koji je autor studije.

Uskoro i laboratorija

Dodao je da je naša hrana bezbedna, kvalitetna i prepoznata i u Evropi i svetu, te da se teži da naši proizvodi postanu brend.

"Početkom naredne godine ćemo dobiti Nacionalnu laboratoriju za bezbednost hrane. Ta laboratorija će, između ostalog, kontrolisati rad privatnih laboratorija, kako bi se ispravilo i sve ono što je loše za bezbednost hrane u Srbiji i iz uvoza", najavio je Vujović.

Foto: CIAT / Flickr


Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Nenad Vujović Hrana biljnog porekla Salmonela Plesan Nacionalna laboratorija za bezbednost hrane Studija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.