Studija "Bezbednost hrane biljnog porekla u Republici Srbiji" pokazala je da nema razloga za brigu.
Hrana biljnog porekla u našoj zemlji je bezbedna i dobrog kvaliteta. Međutim, situacija je drugačija sa pekarskim proizvodima. Ovo je rečeno na na predstavljanju studije "Bezbednost hrane biljnog porekla u Republici Srbiji".
Studija je analizirala više od četiri miliona prikupljenih podataka i više od milion pojedinačnih uzoraka. Kod manjeg broja uzoraka primećene su nepravilnosti sa salmonelom i plesnima.
"Možemo biti zadovoljni rezultatima sedmogodišnje studije. Veoma mali procenat neispravnih namirnica pokazao se u ispitivanju, a to ne znači da su bile i na tržištu. Rezultate su potvrdile sve akreditovane laboratorije", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović, koji je autor studije.
Dodao je da je naša hrana bezbedna, kvalitetna i prepoznata i u Evropi i svetu, te da se teži da naši proizvodi postanu brend.
"Početkom naredne godine ćemo dobiti Nacionalnu laboratoriju za bezbednost hrane. Ta laboratorija će, između ostalog, kontrolisati rad privatnih laboratorija, kako bi se ispravilo i sve ono što je loše za bezbednost hrane u Srbiji i iz uvoza", najavio je Vujović.
Foto: CIAT / Flickr
Izvori
Tagovi
Autorka