Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz iz Ukrajine
  • 01.02.2023. 15:00

Nastavlja se izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine - uprkos poremećajima na tržištu?

Bez obzira na glasine da se neke zemlje EU zalažu za ograničenje ili zabranu izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, komesar EU za poljoprivredu Januš Vojčehovski odbacio je takve ideje.

Foto: Depositphotos/oqtave
  • 187
  • 22
  • 0

Poljska je podnela zajedničku izjavu na sastanku ministara poljoprivrede EU-a, održanom u ponedjeljak (30. januara), zajedno s Bugarskom, Češkom, Mađarskom, Rumunijom i Slovačkom, u kojoj su istakli probleme s povećanjem uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, te zatražili pomoć EU poljoprivrednicima, piše Euractiv pozivajući se na svoje izvore. 

Nedavno je najavljena i revizija liberalizacije trgovine poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, a kojom su ukinute carine na određene proizvode. 

Niko ih ne pita? 16 ministara poljoprivrede traže veći uticaj sektora na EU zakone

Uprkos glasinama da se neke zemlje EU zalažu za ograničenje ili zabranu izvoza žitarica i drugih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, komesar EU za poljoprivredu Januš Vojčehovski odbacio je takve ideje.

Ujedinjeni u podršci Ukrajini

Novinarima nakon sastanka je rekao da nije bilo niti jedne zemlje članice koja je kao opciju spominjala trgovinska ograničenja ili zabranu izvoza iz Ukrajine. Naglasio je da su, naprotiv, zemlje EU-a ujedinjene u podršci Ukrajini. 

Osim toga, u nacrtu saopštenja za samit EU-Ukrajina, koji će se održati u petak, 3. februara, navodi se da će EU "razmotriti zahtev Ukrajine za produženjem mera nakon trenutno određenog perioda" jer je privremena suspenzija svih carina dovela do povećanja učinka trgovine. 

Vojčehovski: Treba pomoći poljoprivrednicima

Međutim, komesar je priznao težak teret kojega su morale podneti pojedine zemlje EU-a te kao primer spomenuo živinarstvo u rodnoj Poljskoj. Kaže kako do problema dolazi jer ogromna ukrajinska firma kontroliše više od 70 odsto tržišta, a o toj je monopolizaciji tržišta govorio i ukrajinski agrarni novinar Juri Mihailov. 

Deset meseci rata u Ukrajini - kakve posledice na agrar ostavlja?

Vojčehovski je naglasio da se stoga moraju preduzeti mere kako bi se pružila podrška državama članicama koje su najviše pogođene.

"Kako pomažete poljoprivrednicima koji su pogođeni? To je ono na šta smo se fokusirali - na pružanju pomoći poljoprivrednoj zajednici, a ne na ograničavanje ili zabranu uvoza iz Ukrajine", naglasio je dodajući da Komisija neće ostaviti poljoprivrednike same u ovoj borbi.

Dve moguće mere

Ali, još se ne zna o kakvim shemama i pomoći je reč. Kao jednu od ideja spomenuo je korišćenje pomoći za privatno skladištenje, koje je tradicionalni oblik javne intervencije EU-a. Na taj se način kratkoročno smanjuje prekomerna ponuda određene robe s ciljem uspostavljanja ravnoteže na poremećenom tržištu. 

Ta je mera prema zakonu EU dopuštena za određene sektore kao što su beli šećer i mlečni proizvodi, ali mora ga oceniti i odobriti Komisija u slučaju da prelazi određenu granicu.

Vojčehovski je ponovio i nameru da pokrene još jedan alat uključen u ZPP, odnsono shemu kriznog fonda od 450 miliona evra koja se može koristiti za finansiranje izuzetnih mera za suzbijanje tržišnih poremećaja koji utiču na proizvodnju ili distribuciju.


Tagovi

Izvoz iz Ukrajine Poremećaj na tržištu Zabrana izvoza Ograničenje izvoza Ukinute carine Rat u Ukrajini


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.