Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 20.10.2016. 11:00

Nastavljen rast svetskih i američkih zaliha soje

Proizvodnja soje na svetskom nivou premašiće prvobitna očekivanja, potvrđeno je u nedavno objavljenom USDA izveštaju svetske ponude i tražnje. Prinosi američke soje, koja je posejana na rekordnim površinama, doprineli su značajnom premašivanju globalnih projekcija roda te uljarice za sezonu 2016/17.

Foto: pixabay.com/charlesricardo
  • 1.552
  • 222
  • 0

Proizvodnja soje na svetskom nivou premašiće prvobitna očekivanja, potvrđeno je u nedavno objavljenom USDA izveštaju svetske ponude i tražnje. Prinosi američke soje, koja je posejana na rekordnim površinama, doprineli su značajnom premašivanju globalnih projekcija roda te uljarice za sezonu 2016/17. U međuvremenu, globalne zalihe žitarica, su prema prognozama nešto niže od prošlomesečnih.

Trgovina u Južnoj Americi uticala na rast zaliha soje

USDA je u prognozi o zalihama soje na globalnom nivou, podigao predviđenu količinu na kraju sezone 2016/17, za preko 5Mt u odnosu na izveštaj iz prošlog meseca. Revidirane projekcije zaliha soje, koje iznose 77,4 Mt, sada su povećane u poređenju sa sezonom 2015/16, kada je prognozirano smanjenje zaliha te uljarice. Prema prethodnom izveštaju agencije Rojters, to je samo neznatno povećanje od 1,2Mt u odnosu na podatke iz sezone 2014/15, ali ipak iznad očekivanja uljarske industrije.

Istraživanje o povećanju zaliha temelji se na podacima južnoameričke trgovine i njenom otvaranju akcija u 2015/16 kao i prognozama o povećanoj proizvodnji za 2016/17. U prognozama se navodi da su Sjedinjene Američke Države zbog većih prinosa, u sezoni 2016/17, podigle proizvodnju za 1,9Mt to jest na 116,2Mt. Međutim, treba napomenuti da je to, ipak, niže od očekivanja koja je u svom izveštaju naveo Rojters.

U Brazilu, gde je setva soje u toku, proizvodnja je porasla na rekordnih 102Mt u poređenju sa prethodnih 96,5Mt, piše u najnovijem izveštaju koji je objavio CONAB.

Smanjuju se zalihe kukuruza

Globalne i američke Prognozirane zalihe kukuruza u Americi i na globalnom nivou, za sezonu 2016/17, smanjene su u odnosu na procene iz septembra. Veća globalna tražnja u kombinaciji sa manje proizvedenom količinom dovela je do smanjenja zaliha te žitarice. Veći učinak u proizvodnji se očekuje od Brazila, zbog proširenja površina pod kukuruzom, ali ovo je više nadoknada slabije proizvodnje u SAD i Evropskoj uniji. Tesne procene prinosa kukuruza u Sjedinjenim Američkim Državama i procene povećanja izvoza ukazuju na smanjenje prognoziranih zaliha za 1,6 Mt. Međutim, očekivane zalihe u Americi od 58,9Mt i dalje su za gotovo 15Mt veće nego na kraju 2015/16.

Mt-megatona

Izvor: www.cereals.ahdb.org.uk

Foto: pixabay.com/charlesricardo


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Tagovi

Tržište Žitarice Pšenica Kukuruz Soja Cena Poljoprivreda Izvoz SAD Australija Kanada USDA Brazil Indija Ratarstvo


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija širi površine za uzgoj poljoprivrednih kultura. Ukupna površina posejanih jarih i ozimih useva će u 2024. godini dosegnuti 84,5 miliona ha, što će premašiti brojku iz prethodne godine za 300.000 ha. Od toga je 20 miliona ha pod ozimi... Više [+]