Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 13.01.2022. 10:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sremska Mitrovica

Navodnjavanjem protiv klimatskih promena - projektat od 30 miliona evra

U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici potpisan je ugovor projekta koji obuhvata izgradnju primarne infrastrukture za navodnjavanje u blizini akumulacionih jezera Pavlovci i Borkovac na Fruškoj gori. 

Foto: Zlatko Markovinović
  • 541
  • 230
  • 0

Projektom "Program za otpornost na klimatske promene i navodnjavanje u Srbiji - faza II" hektari zemlje pod vinogradima i voćem na obroncima Fruške gore, dobiće vodu neophodnu za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa, a kakva je uloga Sremske Mitrovice objasnio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

"Mi ćemo vodu vući iz reke Save, prvo preko teritorije sela Jarak, kasnije preko katastarskih opština Jarak i Šašinci, pa sve 22 kilometara do pavlovačkog i borkovačkog jezera, putem podzemnog cevovoda", najavio je Nedimović i dodao to da bi izgradnja pavlovačkog cevovoda trebalo da počne tokom iduće godine, a da bi do sezone 2023. trebalo sve da bude u funkciji.

Za navodnjavanje u Vojvodini - 15 miliona evra od EBRD-a

Ovim projkatom koji sprovodi Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" Novi Sad, moći će da se navodnjava 13.500 ha poljoprivrednog zemljišta.

"Sama činjenica da na teritoriji opštine Ruma je preko 70 odsto obradivog poljoprivrednog zemljišta i da se 7.000 domaćinstava bavi poljoprivredom govori koliko je značajan ovaj projekat za našu opštinu Ruma", rekla je predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

Miljan Ždrale iz Evropske banke zahvalio se svim učesnicima u ovom projektu i naglasio da će se saradnja sa Vladom Republike Srbije i Ministarstvom poljoprivrede nastaviti i u budućnosti. U Srbiji se trenutno realizuju tri ovakva projekta i to na prostoru opština Negotin, Svilajnac i Ruma sa malim varijacijama na Irig. Vrednost projekta je 30 miliona evra, 15 se odnosi na Svilajnac i Negotin, a ostatak na prostor navodnjavanja Pavlovačkog i Borkovačkog jezera.

O tome više u prilogu TV Fruska Gora:

 


Tagovi

Navodnjavanje Branislav Nedimović Projekta Evropska banka Poljoprivredno zemljište


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!