Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 15.05.2023. 15:00

Ne može to tako: 12 zemalja oštro o zabrani uvoza iz Ukrajine

Traže i objašnjenje kako je i zašto Komisija dala 100 miliona evra podrške poljoprivrednicima u istočnoj Evropi.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 225
  • 38
  • 0

Francuska, Nemačka i još 10 zemalja EU, među kojima je i susedna Hrvatska, zabrinute su zbog uvođenja privremene zabrane uvoza žitarica i poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine za pet istočnoevropskih zemalja.

Kako piše Politico, one su Evropskoj komisiji poslale zajedničko pismo vrlo oštrog tona, u kojem poručuju da ovakav dogovor potkopava integritet unutrašnjeg tržišta EU.  

Krajem aprila su Poljska, Mađarska, Slovačka i Bugarska zabranile uvoz žitarica iz te ratom pogođene zemlje. Komisija je donela odluku o 100 miliona evra pomoći poljoprivrednicima u tim zemljama i Rumuniji, kao i privremenu zabranu uvoza iz Ukrajine u njih, osim za tranzit u druge zemlje. 

U međuvremenu je Poljska pozvala da se višak žitarica podeli kao humanitarna pomoć, ali su zvaničnici odgovorili da one nisu za ljudsku prehranu. S druge strane, Slovačka je u petak uveče ukinula jednostranu zabranu uvoza žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. 

Sporazum bez konsultacija

U poruci 12 zemalja traži se hitno pojašnjenje sporazuma kojega je, kako naglašavaju, EK sklopila "bez konsultacija s članicama EU". 

"Pozivamo Komisiju da se vrati transparentnoj proceduri prema utvrđenim pravilima u okviru funkcionisanja EU i njenih država članica", stoji u apelu čiji su potpisnici i Holandija, Irska, Grčka, Austrija, Belgija, Luksemburg, Estonija, Danska i Slovenija.

100 miliona evra - kako i zašto? 

Takođe traže objašnjenje kako je i zašto Komisija dala 100 miliona evra podrške poljoprivrednicima u istočnoj Evropi i pozivaju EU na dalju raspravu o ovom sporazumu.

Francuski ministar Mark Fesneu prozvao je Poljsku i ostale zbog dvostrukih standarda u pružanju podrške istočnim komšijama kada je reč o snabdevanju oružjem i nametanju sankcija Rusiji, gde istovremeno, kako kaže, okreću leđa kada je reč o podnošenju dela tereta. 


Tagovi

Uvoz iz Ukrajine Dvostruki standardi Pet zemalja Zabrana Ukrajinske žitarice Poljska Sporazum Evropska komisija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer