Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 19.01.2022. 09:00
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Ne odustaju od svojih zahteva: Subotički ratari u ponedeljak u Pokrajinskoj vladi

Priliku za nove pregovore subotički zemljoradnici imaće već u ponedeljak kada je zakazan sastanak sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem. Govoriće se o nadoknadi za odvodnjavanje i suši.

Foto: YouTube/SUBOTICAcom
  • 252
  • 334
  • 0

Nakon sastanka sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem paori su se povukli iz centra grada Subotice i uputili ka njivama, ali kako su poručili od svojih zahteva ne odustaju. Priliku za nove pregovore subotički zemljoradnici imaće već u ponedeljak kada je zakazan sastanak sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, piše subotica.com. Govoriće se o nadoknadi za odvodnjavanje i suši.

Poljoprivrednicima je na sastanku objašnjeno koji su to koraci koji se moraju preduzeti kako bi se proglasila elementarna nepogoda zbog suše. Bakić je poonovio da je Grad po tom pitanju limitiran, ali da su predstavnici lokalne samouprave spremni i voljni da učine svaki potez koji ide u smeru proglašenja suše u subotičkom ataru.

"Da bi se proglasila elementarna nepogoda zbog suše, Vlada inicira izveštaj RHMZ na osnovu kog se proglašava vanredna situacija na teritoriji čitave zemlje ili njenim delovima. Tek nakon toga lokalna samouprava pristupa formiranju komisije, koja potom izlazi na teren radi procene štete. Moram da podvučem da se procena štete radi tek kada se skinu usevi. Takav je redosled i Gradu su tu vezane ruke", pojasnio je prvi čovek Grada. 

Najveći deficit padavina u Banatu

Poređenja radi, nakon što je Virovitičko-podravska već proglasila prirodnu nepogodu - suša, očekivano je da će njihov primer do kraja ovog meseca pratiti i većina županija susedne Hrvatske. Tome u prilog ide i najavljeni sastanak ministarke poljoprivrede Marije Vučković sa predstavnicima proizvođača, ponajpre s onima iz sektora biljne proizvodnje, zbog ekstremnih vrućina i nedostatka vode na poljoprivrednim imanjima, što loše utiče na njihovu proizvodnju, piše seebiz.eu.

Do kraja meseca većina županija Hrvatske proglasiće prirodnu nepogodu od suše

Najavila je pomoć proizvođačima, jer se to i inače "stalno radi", tako da se pripremaju krizne mere za stočarstvo, kao i mera za ruralni razvoj, koja će vrediti oko 200 miliona kuna (3,1 milijarde dinara), a odnosiće se na mikro, male i srednje proizvođače.

Kako se navodi u izveštaju RHMZ-a, najveći deficit padavina, manje od 20 odsto prosečnih mesečnih registrovan je u delu Banata, a i u ostalim delovima Vojvodine bila je ekstremna suša. Do kraja avgusta ima izgleda da se uspostavi uglavnom suvo i veoma toplo vreme za ovo doba godine sa pojavom toplotnih talasa, a do početka treće dekade avgusta i tropskih noći. Srednja dnevna temperatura vazduha biće znatno iznad višegodišnjeg proseka.


Tagovi

Suša Nadoknada za odvodnjavanje Elementarna nepogoda Marija Vučković Stevan Bakić Padavine Protest


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]