Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 16.08.2022. 13:50

Do kraja meseca većina županija Hrvatske proglasiće prirodnu nepogodu od suše

Ratarski usevi, povrtnjaci, voćnjaci, vinogradi - nema grane koju nije zahvatila nepogoda koja će obeležiti ovu godinu, a koja za sobom povlači niz drugih negativnih posledica koje ćemo tek osetiti.

Foto: Maja Celing Celić
  • 222
  • 96
  • 0

I dok je Virovitičko-podravska već proglasila prirodnu nepogodu - suša, očekivano je da će njihov primer do kraja ovoga meseca pratiti i većina županija susedne Hrvatske. 

Istakao je to i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, komentirajući za RTL da su dva i po sušna meseca nanela znatne štete. 

"Kukuruz od 50 do 60 odsto, soja 30 do 50 odsto, suncokret najmanje, ali ipak 25 odsto. Mandarine, jabuke i masline takođe 30 do 50 odsto. I povrće, bez obzira na navodnjavanje, takođe tridesetak do 40 odsto manji prinosi", nizao je brojke. 

Ekstremna suša, kako nam je nedavno rekao Mato Brlošić iz HPK, dovela je do toga da će Hrvatska koja inače proizvede i do tri miliona tona kukuruza, ove, pretpostavlja se, imati tek milion. Onoliko koliko su domaće potrebe. 

Sve manje jabuka, ne samo zbog suše 

Prepolovljena je i proizvodnja silaže što na kraju znači višu cenu stočne hrane i posledično - mesa. 

Suša im je obrala i voćnjake. Prema rečima predsednika Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Branimira Markote, samo jabuke će ove godine biti 12 odsto manje. Ovogodišnji domaći rod kraljice voća procenjuje se na oko 57.000 tona, a posledica je smanjenih površina pod ovom voćkom i elementarnih nepogoda, najpre suše. 

Zbog manjka oborina, u Istri je već duže vreme na snazi redukcija vode. Ugrožena je proizvodnja ne samo voća i povrća već i vinograda. Slično je i u Dalmaciji koja se takođe nosi sa visokim temperaturama i nedostatkom kiše. 

Nije dobro ni povrtarima jer drugu godinu zaredom imaju prepolovljen rod u našem najvećem području koje se bavi uzgojem krumpira, Međimurju. 

Jedan od zahteva srpskih ratara

Podsetimo, jedan od zahteva srpskih ratara koji protestuju jeste da se proglasi elementarna nepogoda suša. Prema izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najveći deficit padavina u julu bio je u Vojvodini.

Suša uzima danak prinosima: Kreće žetva suncokreta?

Takođe, u celoj Srbiji se beleži podbačaj roda kukuruza i soje, a žetva suncokreta krenuće ranije nego što je očekivano.


Tagovi

Prirodna nepogoda Suša Štete Tugomir Majdak


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃