Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša
  • 15.08.2022. 10:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Suša uzima danak prinosima: Kreće žetva suncokreta?

Visoke dnevne temperature su u prethodnom periodu doprinele ranijem i prisilnom sazrevanju posebno suncokreta pa se očekuje i njegova žetva. Veoma brzo uslediće i soje, a berbu će početi i oni paori koji imaju zasejane rane hibride kukuruza.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 2.076
  • 309
  • 0

Ovo je veoma teška poljoprivredna godina, složni su i proizvođači i stručnjaci. U pojedinim delovima Srema ove godine palo je oko 200 litara kiše po kvadratnom metru manje u odnosu na višegodišnji prosek, što će uzrokovati značajno smanjenje prinosa kultura čija berba sledi. Zbog preranog sazrevanja u nedostatku vlage ovih dana se očekuje žetva suncokreta i soje, kao i ranih hibrida kukuruza.

Beleži se 100 litara kiše manje po metru kvadratnom

Ova godina kažu stručnjaci, podseća na 2000.-u i 2012.-u godinu kada je suša takođe uzela svoj danak prinosu pomenutih kultura.

Suša uzela danak na kukuruzu

"I ovo je jedna veoma teška poljoprivredna godina, izrazito sušna i veoma topla. Kada bi uporedili podatke na jednoj od meteoroloških stanica u blizini Rume mogli bi videti da je u odnosu na prvih sedam meseci ove godine primetno da je svega dva meseca padavina bilo na nivou višegodišnjeg proseka.

Ostalih pet meseci zabležen je ozbiljan nedostatak padavina, što se sada na terenu i vidi. U tom periodu, dakle u prvih sedam meseci ove godine imali smo oko 200 litara kiše manje u odnosu na višegodišnji prosek, a kada sagledamo padavine u maju i junu koji su i najkišovitiji meseci, beležimo 100 litara kiše manje po metru kvadratnom, što je veoma nepovoljno uticalo na stanje soje i kukuruza koji su izuzetno osetljivi na ovakve vremenske prilike", kaže stručni saradnik u Poljoprivredno stručnoj službi u Rumi Goran Drobnjak.

Suncokret je najbolje podneo sušu

Ovako loš bilans padavina kakav je ove godine najbolje će podneti suncokret koji je najotporniji na ovakve vremenske uslove, jer dobro je poznato da zbog korenovog sistema crpi vlagu i iz dubljih slojeva zemlje, dodao je Drobnjak.

"Tu će biti najmanje smanjenje prinosa. Soja je najosetljivija i tu će, očekujemo, podbačaj prinosa biti i najveći, jer ima njiva na kojima roda skoro da i nema, tek po koje zrno u mahunama. Slična situacija je i sa kukuruzom kod koga se takođe očekuje daleko manji prinos u odnosu na višegodišnji prosek."

Prazne mahune soje

Ista situacija je i u drugim delovima Vojvodine gde je takođe suša uzela svoj danak, a situacija je posebno kritična u srednjem i južnom Banatu gde je suša ekstremna.

RHMZ: Najveći deficit padavina u julu zabeležen u Vojvodini

Padavine su u čitavoj zemlji u ovoj godini bile neravnomerno raspoređene tako da je i nivo nedostatka vlage u zemljištu različit. Štete će ove godine biti različite, što naravno zavisi od količine padavina, ali i kvaliteta zemljišta.

Na peskovitom zemljištu, na primer, štete su katastrofalne što se moglo primetiti još pre mesec dana, kažu poljoprivredni stručnjaci. Visoke dnevne temperature u prethodnom periodu doprinele su ranijem i prisilnom sazrevanju posebno suncokreta pa se očekuje da će žetva te biljne vrste početi ovih dana. Veoma brzo uslediće i žetva soje, a berbu će početi i oni paori koji imaju zasejane rane hibride kukuruza.


Tagovi

Žetva suncokreta Suša Smanjeni prinosi Žetva kukuruza Žetva soje Manjak padavina Goran Drobnjak


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]