Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urbana poljoprivreda
  • 31.08.2021. 18:00
  • Poljska

Ne želi da proda zemlju investitorima: Žanje žitarice usred kompleksa zgrada

Poljoprivredni radovi poljskog farmera u neposrednoj blizini stambenih objekata privlače sve veću pažnju, a stanovnicima buka i prašina ne smetaju.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 2.157
  • 677
  • 0

Poljoprivredna mehanizacija se nekoliko puta godišnje može videti i čuti u gradu Lublinu u Poljskoj i to u ulici Jantarova. Tako stanovnici mogu da posmatraju radove sa balkona svojih zgrada jer se obradiva površina nalazi doslovno ispod njihovih prozora, piše bankier.pl. Međutim, njima oni ne smetaju već oduševljeno i iz prve ruke gledaju na koji se način uzgaja hrana.

O ovome su pisali i razni svetski mediji koji već godinama izveštavaju o poljoprivredniku Janušu Vidri koji ne želi da proda svoju zemlju uprkos rastu cena usled izgradnje stambenih zgrada. 

Nudili mu skoro duplu svotu novca

Ovaj ratar obrađuje zemlju koja pripada njegovom tastu. Građevinari su oko njega izgradili zgrade misleći da će kompleks upotpuniti sa još stambenih kvadrata na zemljištu u vlasništvu ovog poljoprivrednika. Ali, Vidra i njegov tast već dugi niz godina ne žele da ga prodaju.

"Pre nekoliko godina ljudi su ovde prodavali zemljište za najviše 400 poljskih zlota (oko 88 evra) po kvadratnom metru. Nama su nedavno nudili 700 zlota (oko 154 evra)", kazao je ovaj ratar za wyborcza.pl. Dodao je da će za sada ta površina ostati u porodičnom vlasništvu i u sklopu gzadinstva.

Urbana setva (Foto: Facebook/Antoni Orzech)

Kao i u ostalim zemljama, i u Poljskoj se poljoprivredno područje značajno smanjuje dok cene zakupa i kupovine naglo rastu. Kako piše agrarheute, glavni razlozi su izgradnja stambenih objekata, infrastrukturni projekti, komercijalizacija kao i korišćenje područja za energiju vetra i sunca.

Lov investitora na preostali prostor se nastavlja, a cene rastu sve brže. Iz tog razloga žetva žitarica između visokih stambenih zgrada u Lublinu poslednjih godina privlači sve veću pažnju. Sredinom avgusta vršen je ovas kombajnom, a buka i prašina stanovnicima nije smetala.

"Do sada nije bilo negativnih komentara", otkrio je Vidra.

Ali, glavno pitanje koje sebi postavljaju mnogi meštani je do kada će ovaj poljoprivrednik izdržati? Jer građevinske kompanije i dalje vrebaju. Međutim, on je istrajan u svojoj odluci jer ta površina obuhvata četvrtinu ukupne koju obrađuje i zato ne želi da je proda već će nastaviti da živi od agrara.

Pogledajte kako je izgledala žetva u urbanoj sredini:


Tagovi

Januš Vidra Poljska Zemljište Prodaja Urbana žetva Urbana poljoprivreda


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kobila koja je vukla teret pala je od umora na raskrsnici Takovske, Nemanjine i Ulice Bratstva i jedinstva u Požarevcu. Direktor JP "Ljubičevo", Mirko Stojanović, koga su građani pozvali, na ulici joj je dao sisteme i zaključio da kobila st... Više [+]