• Cena nafte
  • 02.04.2020. 11:00

Ne znaju šta će sa naftom - cene padaju ispod nule?

Skladišta, rafinerije, terminali, brodovi i cevovodi bi mogli dostići maksimalni kapacitet, a takvo nešto nije se dogodilo od 1998. godine, navode iz Goldman Saksa.

Foto: JumpStory
  • 470
  • 24
  • 0

Pustoš je i na autoputevima i na nebu. Automobili i druga vozila su u garažama, avioni na zemlji. Fabrike su prazne, u mraku. Nije ni čudo da se za onim što ih pokreće - naftom, beleži neviđeni pad potražnje

Kako piše CNN, ovako negativni rezultati ne pamte se u poslednjih 18 godina. 

Istovremeno, snadbevanje je i dalje stabilno, uprkos sukobu cena između Saudijske Arabije i Rusije. Američki proizvođači ne žele da budu prvi koji će ugasiti proizvodnju. Što to znači? 

Ne znaju šta bi s njom

Stvara se velika količina zaliha pa bi svet uskoro mogao ostati bez prostora za spremanje nafte. "Ne samo da ne postoji potražnja za naftom, nego uskoro nećemo imati gde s njom", rekao je Džef Vil, analitičar energetike u kompaniji "Neuberger Berman".

Skladišta, rafinerije, terminali, brodovi i cevovodi bi mogli dostići maksimalni kapacitet, a takvo nešto nije se dogodilo od 1998. godine, navode iz Goldman Saksa.

"Brate, sad kad je gorivo toliko jeftino, mi nemamo gde da se vozimo", komentarisao je jedan poznanik nedavno na Fejsbuku, a drugi mu odgovorio: "Punićemo kanistre."

Šalu na stranu. Kada potražnje nema, a zalihe su ogromne može doći samo do jednog - pada cena. Ova je situacija dovela čak do toga da su neke cene već pale ispod nule

Cena nafte u minusu?

Nedavno je cena nafte iz Vajominga bila na minus 19 centi. Ovakvi su slučajevi bizarni, ali CNN podseća da se slična stvar prošle godine dogodila i s plinom kada u Teksasu nije bilo dovoljno cevovoda. No, takve niske cene prirodnog plina nisu obeshrabrile proizvodnju, uglavnom zato jer je ovaj energent bio nusprodukt nafte. 

Tada su naftne kompanije bile spremne prihvatiti gubitak prirodnog plina kako bi dobile ono vredno - naftu. 

Kriza neće trajati večno

Pred američkim naftnim kompanijama je vrlo teška situacija - moraju da donesu odluku o zatvaranju proizvodnje. Starije i manje produktivne bušotine će se verovatno prve ugasiti, a smanjenje potrošnje i proizvodnje najavljuju čak i najjače američke naftne kompanije. 

Tako je Ševron prošle nedelje objavio planove za smanjenje potrošnje za 30 odsto, te smanjio svoje ciljeve proizvodnje za 20 odsto. Navodi se kako bi naftna industrija mogla izgubiti čak pet miliona barela dnevno. 

Kriza uzrokovana pandemijom i slaba potražnja za naftom neće trajati večno. Doći će vreme da će aviokompanije podići svoje avionie, a vozači će se vratiti na puteve. 

"Današnji višak mogao bi se pretvoriti u nestašicu, vodeći tako cenu daleko iznad 55 dolara. To će se na kraju stvoriti inflacijski šok snabdevanja naftom istorijskih razmera", rekao je Džefri Kuri iz Goldman Saksa. 


Tagovi

Nafta Cena Pad Potražnja Proizvodnja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.