Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoidi
  • 20.01.2020. 09:00

Neće više biti dozvoljena primena tiakloprida u EU

Evropska komisija odlučila je da zabrani insekticide iz grupe neonikotinoida koji sadrže aktivnu materiju tiakloprid.

Foto: Depositphotos/Katerina3
  • 277
  • 12
  • 0

Nakon što je Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila da tiakloprid šteti zdravlju i životnoj sredini, Evropska komisija predložila je prošle godine u oktobru da se ne odobri produženje insekticida koji sadrže tu aktivnu materiju, a reč je o visoko delotvornom insekticidu iz grupe neonikotinoida.

"Naučno mišljenje EFSA-e je jasno: postoje problemi zaštite okoline vezani za upotrebu ovog pesticida, posebno njegov uticaj na podzemne vode, ali i u pogledu zdravlja ljudi, što se odnosi na reproduktivnu toksičnost", rekla je komesar Evropske unije (EU) za zdravstvo i sigurnost hrane Stela Kjiriakides, prenosi gabot.de.

Evopski sud zbog zaštite pčela potvrdio zabranu neonikotinoida

Ovaj pesticid, naglasili su, ne samo da ubija insekte koji napadaju useve, već šteti pčelama i bumbarima slabeći njihov imunološki sistem i narušavajući njihovu reprodukciju, što je pogubno za životnu sredinu.

Martin Dermine, službenik za zaštitu zdravlja i prirode iz organizacije koja radi na uklanjanju zavisnosti od hemijskih pesticida i podržava sigurne metode održivog suzbijanja štetočina, pozdravio je ovu zabranu, govoreći za euractiv: "Tiakloprid je toksičan za oprašivače i ljude i kao takav nema mesta u proizvodnji hrane. Žalim što je bilo potrebno toliko vremena da Komisija i države članice donesu ovu odluku".

Inače, tiakloprid suzbija lisne vaši na voćkama, paradajzu, paprici, krastavcima, lubenicama, ružama, jabukovu osicu, neke minere, krompirovu zlaticu i dr.

Aktuelna dozvola za upotrebu ističe krajem aprila. Nakon tog datuma poljoprivrednici generalno više neće smeti da upotrebljavaju insekticid koji se prodaje pod trgovačkim imenima Calypso i Biscaya, objašnjava Reuters.

U praksi, vlade zemalja EU imaju rok do 3. avgusta da povuku dozvole za upotrebu, uz mogućnost perioda mirovanja do 3. februara 2021. godine.


Tagovi

Zabrana Evropska unija Tiakloprid Neonikotinoidi Ineskticidi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.